Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2013-05-18 11:44:29

Doğal gıdalara yöneliş

Prof. Dr. Sefa Saygılı

sefasaygili@hotmail.com 18 Mayıs 2013, 11:44

Çok şükür ki tam undan üretilen ekmekle ilgili bilinçlenme lokantalarımızda gelişmektedir ve birçoğunda alternatif olarak beyaz dışındaki ekmek çeşitleri de bulunmaktadır. Müşterilerinin sağlığını böylesine düşünen tesislerin sayılarının artmasını diliyorum… Geçenlerde ülkemizde yatırımı olan yabancı bir gıda şirketi ile yapılan röportajı dinlerken, “beslenme sektöründe yararlı gıdalara yöneldik” diyordu yetkilisi. Ardından ekliyordu: “Çeşitli yoğurt ürünleri, çocuk besleyici mamaları gibi gelecekte daha parlayacak olanları tercih ettik.”
Bu yöneticiyi haklı buldum ve geleceği okuduğunu düşündüm. Çünkü günümüzde rafineri ve beyazlatılmış gıdalardın, hormonlu ürünlerin, zararlı katkı maddelerinin tüketimi artmaktadır; tek hedef maalesef para kazanmak olmuştur. Bu yüzden sağlığını düşünen kişiler haklı olarak katkısız, doğal ve sağlıklı besinleri tercih etmektedirler.
Gerçekten sağlıklı gıdalara yönelmenin pek çok sebebi vardır:
1- Tam işlenmemiş yiyeceklerden oluşan geleneksel diyetle beslenen çevrelerde; kalp hastalığı, diyabet (şeker) ve kanser gibi kronik (müzmin) hastalıkların oranı oldukça azdır.
2- Batı tarz diyetinden fazla beslenmekle birlikte obezite ve diyabet olan kişilerin sayısında belirgin bir artış olmaktadır.
3- Yine kabızlık, hemoroid (basur), varis, diş çürümesi, sindirim bozuklukları gibi hastalıklar geleneksel diyetlerden uzaklaştıkça çoğalmaktadır.
4- Yiyeceklerin kokusu ve lezzeti de değişmektedir. Çocukluğumun domatesini, karpuzunu, kavununu, ekşi ayranını bugün bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir.
DOĞAL BESLENMENİN FARKI

Mahalli yemeklerin neden o bölgede yapılıp yendiğinde daha lezzetli olup da başka şehirlerde aynı tadı vermediğini sorduğumda bir dost şöyle demişti: “Yöresinde yemeğin daha lezzetli olması beklenir. Çünkü kullanılan etin alındığı hayvan, dağların ve kırların en doğal bitkilerini tamamıyla içinden geldiği ve ihtiyacı olduğu şekilde yiyerek, tabii ortamda ve açık havada büyüyerek, sunî gıdalardan uzak besleniyorlar. O etin lezzeti elbette farklı olacaktır. Sadece ette böyle, bir de diğer gıdaları hesaba katarsak daha iyi anlaşılır bu durum. Sözgelimi yaylaların doğal ortamında serbestçe beslenen ve yetişen keçilerin sütünden yapılan dondurma elbette daha lezzetli olacaktır.”
Ben bugün yediğimiz gıdalar içinde en zararlı olanının beyazlaştırılmış ve zararlı katkı maddeleri içeren ekmek olduğuna inanırım. Sofralarımızın baş tacı olan ekmek, adeta bir sağlık düşmanı haline getirilmiştir. Bu yüzden bir lokantaya gittiğimde mutlaka tam undan üretilen doğal buğday ekmeğini, yoksa kepekli ekmeği isterim. O da bulunmuyorsa masama ekmek koydurmam ve üzüntümü bildiririm...
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.