Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2013-01-29 18:13:38

Çocuğumuzda obeziteyi altın kurallarla önleyelim

Prof. Dr. Sefa Saygılı

sefasaygili@hotmail.com 29 Ocak 2013, 18:13

Yapılan araştırmalara göre, obezite konusunda çocuklar da büyük tehdit altında. Ancak alınabilecek basit, ama önemli tedbirlerle onları daha çok küçük yaşta, obezitenin pençesinden kurtarabilirsiniz..

Çağın belası obezite artık küçükleri de tehdit ediyor. Ama çocuklarımızın şişmanlamasını önlemek elimizde. Bilim adamlarının bu altın önerilerini uygulayalım yeter.
Dünyanın en saygın kanallarından Amerikan ABC’nin hazırladığı rapora göre, obezite konusunda çocuklar da büyük tehdit altında. Ama onları daha çok küçük yaşta, obezitenin pençesinden uzak tutmak mümkün..
Mutlaka kahvaltı yaptıralım:
Amerikan Diyabet Birliğine göre kahvaltı yapmak gün boyu alınan kalorinin, öğünlere eşit olarak dağıtılmasına ve ani açlık krizlerinin engellenmesine yardımcı oluyor.
Anne sütüyle besleyelim:
Amerika’daki Yale Üniversitesinde yapılan çalışmalarda anne sütünün obeziteye karşı uzun süreli koruma sağladığı ortaya çıktı.
Porsiyonları küçük tutalım:
Onların sizin kadar yemesi mümkün değil. Bu yüzden önlerine büyük tabaklarda gelen yemekleri silip süpürmeye zorlamayalım. Çok çeşitli, ama küçük porsiyonlar hazırlayalım.
Beslenme çantası hazırlayalım:
Böylece okulda satılan yüksek kalorili, gazlı içeceklerden, çikolata ve şekerlerden uzak duracaktır.
Hazırladığınız çantayı beğenmemesi, okul büfesinden alışveriş etmeye devam etmesi halinde gerekirse harçlığını keselim.
Ailece yemek yiyelim:
Evde ailece yenen yemekler genelde daha az şeker, tuz ve yağ kullanılarak hazırlanmış sağlıklı öğünler anlamına gelir. Ayrıca porsiyonlar da restoranlara oranla daha makul boyuttadır.

İçeceklerdeki kaloriye dikkat:
İçeceklerde en az pasta ve çöreklerde olduğu kadar zararlı şeker ve kalori vardır. Kola ya da gazoz yerine su veya süt içirelim.
TV’yi kısıtlayalım:
Televizyon izlemek ya da bilgisayar oynamak, fiziksel aktiviteleri, dolayısıyla kalori tüketimini azaltıyor. Üstelik TV izleyerek sağlıksız yemeklerin reklamlarını daha çok görüp, özeniyorlar.

İyi örnek olalım:
Çocuklar ne görürlerse onu uygularlar. Kendi alışkanlıklarımızı değiştirerek bu kuralların bir yaşam biçimi olduğunu ona gösterelim. Biz de sağlıklı beslenelim ve egzersiz yapalım.

Hareketli olsunlar:
Yürümeye, spor yapmaya, egzersize teşvik edelim.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.