Ambalajlı sularda OZON ve BPA maddesine dikkat

Uzmanlar doğal vitamin ve mineralleri barındıran ambalajlı sulardaki ozon miktarına ve damacanalardaki BPA maddesine dikkat edilmesi yönünde tüketicileri uyarıyor.

Ambalajlı sularda OZON ve BPA maddesine dikkat

İnsan yaşamı için en önemli maddelerden biri olan su içindeki bazı bileşenlerden dolayı zararlı olabiliyor. Uzmanlar doğal vitamin ve mineralleri barındıran ambalajlı sulardaki ozon miktarına ve damacanalardaki BPA maddesine dikkat edilmesi yönünde tüketicileri uyarıyor.
Canlılığın vazgeçilmez maddesi olan su vücudun da büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yaşam için havadan sonra en önemli unsur olan su sağlıklı yaşamın da en önemli unsurlarından biri. Sağlıklı bir hayat için suyun tüketimi kadar suyun kalitesi de büyük önem taşıyor. Doğada deniz, göl, nehir, yer altı, buzul ve bulut gibi değişik yerlerde bulunabilen su çeşitli çevresel faktörlerden dolayı kirliliğe maruz kalarak kalitesini kaybedebiliyor. Uzmanlar bu tür suların insan vücuduna girmesinin kanser dâhil birçok hastalığa sebep olabildiğini belirtiyor.

DOĞAL FİLTRELENİYOR
Sağlıklı içilebilir suyun görünüş olarak berrak, kokusuz ve renksiz olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerde de içinde bulunan minerallerin miktarları ölçü sınırları içinde olmalı. Ayrıca bakteri ve virüsler içermemelidir. Radyoaktivite özellikleri de belirli miktarın altında olmalı" diyor. Uzmanlar musluk sularıyla doğal kaynak suları arasındaki farkı ise şöyle açıklıyor: "Musluk sularında klor bulunduğu için bakteri ihtiva etmezler, fakat klor aslında sağlıklı değildir."

OZON ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR
Ambalajlı ve doğal kaynak sularında bulunması gereke mineral ve vitaminlerin yanında uzmanlar sudaki ozon gazı miktarına dikkat çekiyor. Sudaki ozon havada bulunan oksijen moleküllerinin dış etkenlerle parçalanarak yeni bir oksijen molekülüne bağlanmasıyla oluşuyor. Ozonlama minerallerden, mikro organizmalardan ve pH'dan kaynaklandığı için suyun orijinal tadını da değiştiriyor. Ozonun suda kalma süresi ise suyun sıcaklığına, pH ve içinde ozonla reaksiyona giren madde miktarına göre değişiklikler gösteriyor. Ozon gazının çok güçlü bir dezenfektan olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Ancak suda ozon kullanıldığında sudaki bromür maddesi ile birleşerek sağlık için çok zararlı olan bromata ve bromoforma dönüşüyor" diyor. Ozonun su içinde bozulup oksijene dönüştüğü belirtilirken ozonlanmış suyun hemen tüketilmesi halinde ciddi sorunlara yol açabileceği vurgulanıyor. Bu zararlar şu şekilde sıralanıyor: Baş ağrısı, aşırı yorgunluk, boğaz kuruluğu, baş dönmesi, göz yanması.

BPA, Fransa ve Kanada'da yasak
Uzmanların dikkat çektiği bir diğer konu ise damacanalarda bulunan Bisfenol A (BPA) maddesi. Plastiğinin dayanıklılığını arttıran ve sertleştirilmesini sağlayan bu madde insan sağlığı için çok ciddi zararlar ihtiva ediyor. Uzmanlar BPA'nın çocuklarda hiperaktivite, kız çocuklarında erken ergenliğe girme, ileriki yaşlarda kısırlığa bile neden olabildiğini söylüyor. Sinir sisteminden kalbe kadar zararları bulunan bu maddenin Kanada ve Fransa'da kullanımı tamamen yasak. Türkiye'de ise bebek biberonlarında kullanımına izin verilmiyor. Uzmanlar BPA maddesi konusunda tüketicileri uyarırken şunlara dikkat çekiyor: "İnsan sağlığına zararları nedeniyle tüm dünyada BPA'ya karşı bir bilinç oluşmaya başladı. BPA, anneden çocuğuna daha hamilelik esnasında geçmeye başlıyor. Bununla ilgili olarak Harvard Üniversitesinin 2011 yılındaki araştırmalarına göre anneden bebeğine 10 kat daha fazla miktarda BPA maddesinin geçtiği bilimsel çalışmalarla tespit edildi. Tüketiciler aldıkları ambalajlı sularda bu maddeye mutlaka dikkat etmeliler."
sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52