Kiraz fiyatı tüketicinin cebini yakacak

Bu sene kirazda rekolte, hava şartlarından dolayı geçen yıla göre yüzde 50 düştü. Fiyatı yükselen kiraz, bu sene vatandaşın cebini yakacak.

Kiraz fiyatı tüketicinin cebini yakacak

Tarlada 13 liradan satılan kiraz, sofralarına varıncaya kadar 20 lirayı buluyor. Üretici rekoltenin düşük, tüketici ise fiyatların yüksek olmasından memnun değil. Türkiye, geçen yıl başta Rusya ve Avrupa ülkelerine 210 bin ton kiraz ihraç ederken bu sene rakamın yarılara kadar düşmesi bekleniyor.

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, kışın bin 200 saat uyuması gereken kiraz ağacının, bu sene kış aylarının ılıman geçmesi sebebiyle uykusunu alamadığını söyledi. Bunun için çiçeklerde yalancı döllenme meydana geldiğini belirten Kabasakal, rekolte düşüklüğü yaşandığını kaydetti. Kiraz rekoltesinin geçen seneye göre yüzde 50 oranında düştüğünü, bununda fiyatın yükselmesine sebep olduğunu ifade etti. Kirazın tarlada fiyatının şu anda 13 lira olduğunu kaydeden Kabasakal, iç piyasada vatandaşın sofrasına gidinceye kadar 20 lirayı bulduğunu söyledi. Rekolte düşüklüğünün ihracatı da olumsuz etkileyeceğine değinen Birlik Başkanı Kabasakal, "Türkiye'nin geçen yıl kiraz ihracatı 210 bin tondu. Rekolte düşüklüğü yüzünden rakamın bu yıl yarılara kadar düşmesi bekleniyor. Şu anki durumdan üretici de tüketici de memnun değil." dedi.

Türkiye'nin 2013 yılı ilk kiraz hasadının, geçen günlerde Manisa merkeze bağlı Sancaklı Bozköy beldesinde başladığını hatırlatan Mustafa Kabasakal, ülke üretimi itibariyle Manisa'nın alan ve üretim miktarı yönünden İzmir'in arkasından ikinci, ağaç sayısı bakımından ise birinci sırada yer aldığını bildirdi. Rekolte düşüklüğünün Türkiye genelinde yaşandığını vurgulayarak, "Geçen yıl kirazda hem rekolte hem de kalite iyiydi ancak bu sene rekoltenin düşmesi, üreticiyi mağdur etti. İlimizde geçen yıl 60 bin ton kiraz üretilmiş, 20 bin tonu ihraç edilmişti. Bu sene hem toplam üretim hem de ihracatımızın yarılara kadar düşmesini bekliyoruz." diye konuştu. Kabasakal, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde de kirazların çıkmasıyla ihraç fiyatının tarlada 8 liraya kadar gerileyeceğini bildirdi.
haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52