Buğday hasadında 'aşırı sıcak' etkisi

Çukurova yöresinde aşırı sıcaklar nedeniyle hasadın 15 gün öne çekileceği, bununda yüzde 5 rekolte kaybına neden olacağı bildirildi.

Buğday hasadında 'aşırı sıcak' etkisi

Türkiye'nin buğday ihtiyacının yüzde 10'una yakınının karşılandığı Çukurova yöresinde aşırı sıcaklar nedeniyle hasadın 15 gün öne çekileceği, bununda yüzde 5 rekolte kaybına neden olacağı bildirildi.

Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'una yakın bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını ve yörede hasat edilen buğdayın 2013 yılının ilk buğdayı olduğunu söyledi. Tezcan, Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, bu yıl yüzde 25-30 oranında daralmayla ekim alanının 2 milyon dekara düştüğünü belirten Tezcan, üreticilerin buğdayın maliyetinin artması nedeniyle kaçmaya başladığını kaydetti. Tezcan çiftçinin bu yıl nisan ayının sonunda başlayan aşırı sıcaklar nedeniyle 12-20 gün önce buğdayı hasat edeceğini ifade ederek, "Bu dönem aralıklarla süren nisan yağmurları, soğuk havanın etkisiyle çok iyi çimlenme dönemi geçiren buğdayın kalitesi ve rekoltesine beklenenin üzerinde katkı sağladı. Yağış, kıyıya yakın olan yerlerde başaklanan, ovada ise başak açması beklenen ürüne adeta ilaç gibi geldi. Kardeşleme döneminin iyi geçtiği tarlalarda dekarda 550-600 kilo buğday beklenirken, belirli aralıklarla süren yağmur üreticinin yüzünü güldürdü. Ancak nisan ayının sonlarına doğru yağan dolu ve ardından başlayan aşırı sıcaklar buğdayı olumsuz etkiledi" dedi.

Tezcan, aşırı sıcaklar nedeniyle buğdayın erken kuruma yaptığını ve danelerin dolmadan hasat edilmek zorunda kalınacağına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bu sıcakların normalde mayıs ayının 15'inden sonra başlaması gerekiyordu. Ancak sıcaklar nisan ayının sonunda başladı ve mayıs ayında da aynen devam ediyor. Bu sıcaklar nedeniyle Haziran ayının ilk haftası olan hasat Mayıs ayının 20'sine kadar çekilmek zorunda kaldı. Sıcaklar ara vermez böyle devam ederse hasat 20 Mayıs'tan da önce olur. Bu durumda dane dolmadığı için rekoltede yüzde 5'lik bir düşüş olabilir. Zaten geçen yıla göre ekim alanı yüzde 25-30 daraldığı için rekoltede geçen yıla oranla yüzde 25-30 doğal olarak azalma olacaktı. Bu aşırı sıcaklar nedeniyle de rekolte düşüşü olursa çiftçi zor duruma kalacak. Buğday sıcak nedeniyle çiftçinin yüzünü yine güldürmeyecek."

Sıcaklara karşı alınabilecek hiçbir önlem olmadığını dile getiren Tezcan, sıcakların bitmesini beklemekten başka çare olmadığını anlatarak, "Buğdayın şuan üreticiye maliyeti 65 kuruş, şu anki fiyatı kilosu 70 ile 75 kuruş hasattan sonra bu fiyattan alıcı bulunursa çifti ancak kurtarır. Ancak Çukurova yöresi buğdayı turfanda buğday olduğu için TMO tarafından fiyatların geç açıklanması üreticiyi güç durumda bırakıyordu. Şimdi sıcaklardan dolayı daha erken hasat olması üreticiyi daha da zor durumda bırakacak. Onun yanı sıra ilk ve en kaliteli buğday olması alıcı bulması yönünde olumlu olarak yansıyabilir" diye konuştu.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52