Sütte KDV indirimi sektörü şahlandırır

Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz, sütte yüzde 8 olan KDV'nin ekmekte olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesi halinde, hem üretimin hem de tüketimin artacağını söyledi.

Sütte KDV indirimi sektörü şahlandırır

Türkiye'de kişi başı yıllık süt tüketimi 180 litre iken bu Batı ülkelerinde 350 litre seviyesinde. Önde gelen süt üreticilerinden Sütaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütte yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi'ninekmekte olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesi halinde, hem üretimin hem de tüketimin artacağını söyledi.

Sütaş Aksaray'daki entegre tesis yatırımının ekonomik etki analizi Aksaray tesislerinde yapılan bir toplantıyla açıklandı. Toplantıya Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz'ın yanı sıra Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Toplantıda konuşan Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, Sütaş'ın yatırımlarıyla birçok süt üreticisini düzenli gelir sahibi yaptıklarını, tarım sektöründe bunun sadece sütçülükte sağlanabildiğini ifade etti. Yılmaz, sütteki yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) ekmekte olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesi halinde hem üretimin hem de tüketimin artacağını söyledi.

Sütaş, Aksaray'a yatırım yapmadan önce bölgede 180 ton süt üretildiğini belirten Yılmaz, "Şimdi bu rakam 550 ton. İşletmeler büyüdükçe küçük işletmeler de kurumsallaşmaya başlayacak." dedi. Türkiye'de 180 litreye ulaşan kişi başı yıllık süt tüketiminin giderek arttığına dikkat çeken Yılmaz, ancak bu rakamın gelişmiş ülkelerde 350 litre olduğunu söyledi. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için süt içmenin önemine değinen Yılmaz, Sütaş'ın 13 milyon ton olan süt üretimini Cumhuriyet'in 100. yılında 25 milyon ton seviyesine çıkararak, üretimlerini ikiye katlayacaklarının sözünü verdi. Yılmaz, "Tamamen doğal kaynaklardan üretilen süt üretiminin katma değeri parasal olarak hesaplanamaz." dedi.

Hükümetin, Cumhuriyet tarihinin en cömert teşvik paketini açıkladığını belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise özel sektörün yatırımlarını Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu'da görmek istediklerini söyledi. Yılmaz, "Bu bölgelerde sadık işgücü var. Türkiye'nin yaş ortalaması 29'a çıkmış durumda, ama bu bölgelerde daha genç. Diyarbakır'da 21 olan yaş ortalaması Urfa'da 19." dedi.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52