Bayram alışverişinde baklavaya da yer verecek tüketicilere “milli tatlıyı” alırken ucuza yönelmemeleri önerisinde bulunan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bir kilo ucuz baklava alacağınıza, yarım kilo kaliteli baklava alın. Yerken de ne yediğinizi bilin. Üretim izin belgesi olmayan, otomobillerde satılan ürünleri tercih etmeyin, güvenilir yerden baklava alın. Böylece satıcılar da kaliteye yönelecektir” ifadelerini kullandı.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstık ve şeker fıyatları ile işçilik maliyetlerinin yükselmesinin baklava fıyatlarını da etkilediğini belirterek, “fıstıklı baklava fıyatları 38-40 lira civarında seyrediyorken şu anda 45-50 lira aralığında seyrediyor. Bayramda da birinci kalite fıstıklı baklava genel olarak 45-50 lira arasında satışa sunulacak” dedi.
GAZİANTEP'TE KARABORSACI VAR
Antepfıstığının fiyatının yükselmesinin Gaziantep’teki birkaç tüccarın ürün stoklayarak kara borsa oluşturmasından kaynaklandığını öne süren Yıldırım, üreticinin elinden ucuz toplanan ürünlerin, dolu yağışları bahanesiyle yüksek fiyattan satışa sunulduğunu söyledi. Antep fıstığında yaşanan sıkıntıların, ürünün izlenebilirliğinin olmamasından kaynaklandığını ifade eden Yıldırım, fıstık bahçelerinin bir an önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.
YETERLİ HAMMADDE VAR
Antepfıstığında Ağustos ayı sonrası yeni hasadın gerçekleşeceğini belirten Yıldırım, “100 liraya dayanan iç fıstık fiyatı, yeni mahsul çıkacağı için 80 liraya geriledi. Mahsul çıktığında fiyatlar normale dönecek. Fıstıkta bu yıl rekolte iyi olacak. Fındıktaki gibi bir durum yok. Gaziantep ve Şanlıurfa’da yeterince fıstık var. Normal fiyatlama olacağına inanıyoruz ama üreticinin elinden yine bu tür kişiler ürünleri toplayıp birkaç ay sonra yüksek fiyattan satabilirler. Geçenlerde sektörden bir arkadaşımızı bir doktor aramış ve elindeki yaklaşık 50 tonluk fıstığı kilogramını 96 liradan satmaya çalışmış” diye konuştu. Cevizin kilogramının 18 liradan satışa sunulurken, son dönemde 28 liraya kadar yükseldiğini bildiren Yıldırım, fındığın baklavacılık sektöründe çok az kullanıldığı için kendilerini etkilemediğini de dile getirdi.
Buğday fiyatlarındaki artışın un fiyatlarına da yansıdığını ve son birkaç aydır fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Yıldırım, şekere de geçen ay başında yüzde 10’a yakın zam geldiğini söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Baklava fiyatlarındaki artışların hepsi bunlara bağlı. Fıstık fiyatlarının yükselmesi, şekere zam gelmesi, işçilik maliyetlerinin yükselmesi baklava fiyatlarını da etkiledi. Sektörümüz zam yaptı. Fakat bu zam, ürünlere gelen zamları karşılamıyor. Üreticimiz karından fedakarlık yapıyor. Bir malın fiyatı çok yükselirse alıcısı olmaz. Fıstıklı baklava fiyatları 38-40 lira civarında seyrediyorken şu anda 45-50 lira aralığında seyrediyor. Bayramda da birinci kalite fıstıklı baklava genel olarak 45-50 lira arasında satışa sunulacak.”
Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2014, 16:13