Canlı hayvan ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 40'a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranının yüzde 70'ten yüzde 100'e yükseltilmesi yerli üreticileri sevindirirken, kararın tüketicinin cebine nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
Gümrük vergisi oranının artırılmasının, kırmızı et fiyatını önemli derecede etkilemeyeceğini düşünenler olduğu gibi, kararın hem üretici hem tüketiciyi olumsuz etkileyeceği görüşünde olanlar da var…
Canlı hayvan ve et ithalatındaki vergi artışını bazı sektör temsilcileri şöyle değerlendirdi:
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Karabulut
Hayvan ithalatı tümüyle durdurulmalı
Et ithalatında gümrük vergisi artışının en son 3 ay önce yapıldığını ifade eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, şöyle konuştu:
"3 ay önceki gümrük vergisi artışına da 'artık ithalat azalacak' diye sevinmiştik. Fakat, hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Türkiye'den talep azalınca ellerindeki hayvan stokunu eritemeyen özellikle AB ülkeleri, fiyatları; artırılan gümrük vergisi oranından daha fazla aşağıya çekti. Böylece Türkiye'nin, gümrük vergisini artırmasına rağmen ithalat aynı şekilde devam etti. Bu nedenle kararı olumlu karşılıyoruz ancak gümrük vergisi oranının yüzde 100'e çıkarılması, besicilerimizin beklentilerini karşılamaktan uzak. Bizim net talebimiz hayvan ithalatının tümüyle durdurulması...
AB ülkelerinde üreticiler fiyatlarını yine düşürecek, ülkemize canlı hayvan ve et ithalatı devam edecektir. Türkiye'de girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle besici, kesime verdiği hayvanın yerine ahırına yeni besi hayvanı bağlamakta zorlanıyor. İthalat tümüyle durdurulmadan sadece gümrük vergisini artırmanın, yerli üreticiye hiç bir katkı sağlayamayacağını düşünüyoruz."
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ
Hem üretici hem tüketiciyi olumsuz etkiler
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışı yapılmasına ilişkin "Karar, sorunu çözmüş olmuyor. Gümrük artsa da yerli üreticiye yarar sağlamaz. Kırmızı et fiyatlarında bir dalgalanma yaşanması halinde yine ithalat yapılır" dedi.
Bakanlar Kurulu'nun ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 40'a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranını yüzde 70'den yüzde 100'e yükseltilmesine ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Üreticilerin özellikle yem fiyatlarının yüksekliğinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Karar, sorunu çözmüş olmuyor. Gümrük artsa da yerli üreticiye yarar sağlamaz. Kırmızı et fiyatlarında bir dalgalanma yaşanması halinde yine ithalat yapılır" diye konuştu.
"Canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışının hem üretici hem tüketiciyi çok olumsuz etkileyeceğini" savunan Yalçındağ, "Et fiyatları artarsa, beslenecek dananın da fiyatı artar. Bu kararı destekleyenin ne iş yaptığına bakmak lazım. Bu durum, zatürre insanın uyuşturulmasına benziyor" diye konuştu.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç
Fiyatlara pek fazla etki edeceğini zannetmiyorum
"Fiyatlara pek fazla etki edeceğini zannetmiyorum, üreticiye artı sağlamaz, zararı da olmaz" diyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, "Bayram öncesi yayınlansaydı en azından biraz daha menfaatli olurdu bizim için. Üreticiler kar ve zarara bakmadan banka borçlarından dolayı hayvanlarını sattı. Bayramda besiciler umduğunu bulamadı. Talebin çok üstünde hayvan vardı. Satışlar istediğimiz gibi olmadı, zararına satıldı. Böyle olacağı belliydi" şeklinde konuştu.
KTB Başkanı Ünlü
Hayvan üreticisini olumlu etkileyecek
Et fiyatlarında artış beklenmediğine dikkati çeken Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, "Bakanlık, vatandaşın et yiyebilmesi için karkas etin kilogram fiyatını 14,5-15 lira arasında tutmaya çalışıyor. Bakanlığın aldığı karar yerli üreticiyi korumaya yöneliktir, hayvan üreticisini olumlu etkileyecek. Türkiye'de bu yıl büyükbaş hayvan sayısında artış var. Ülkemizdeki hayvan sayısı yeterli, dışarıdan ithal etmeye gerek yok. Et fiyatında bir artış olmayacak. Dolayısıyla Kayseri'de sucuk ve pastırma fiyatında da artış beklemiyoruz" diye konuştu.
Edirne Merkez İlçe Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Taşkın
İç piyasada önemli hareketlenme bekliyoruz
Edirne Merkez İlçe Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, vergi artışının yerli üreticilerde et fiyatlarının artış göstereceğine yönelik beklenti oluşturduğunu söyledi.
Vergi artışının yerli üreticilerin gelirini artıracağını ifade eden Taşkın, "Gelirin artması demek, yerli hayvan fiyatlarının artması demek. 500 kilogramlık bir canlı hayvanda kilogram fiyatında 50 kuruşluk artış olsa toplamda 250 lira artış anlamına gelir. Bu da üretici için ciddi bir rakam. Böyle olunca para yerli üreticide kalıyor ve iç piyasada dönüyor ama hayvan ithalatında para yurt dışına gidiyor" diye konuştu.
Taşkın, ithal etteki vergi artışı nedeniyle iç piyasada önemli bir hareketlenme beklediklerine dikkati çekerek, "İthal hayvan sayısında ciddi bir azalma olur çünkü fiyatların buradaki fiyatları geçeceğini düşünüyoruz. İç piyasaya talep artacak, bu talep üreticiye yansıyacak. Üreticimiz zaten bilinçli. Üreticimiz, para kazanmaya devam ettiği sürece daha fazla hayvan beslemek isteyecek. İç piyasada önemli bir hareketlenme bekliyoruz, bu hareketlenmenin market fiyatlarına yansıyacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Dünya
Et kararı tüketiciye nasıl yansıyacak?
Canlı hayvan ve et ithalatındaki vergi artışının vatandaşın cebine nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
YORUM EKLE
1
Zeytin üreticisinin gözü birincilikte
2
Suriye'de sebze karaborsaya düştü
3
Eskişehir'e çikolata fabrikası kuruyor
4
Fiyatı düşen karpuz tarlada çürüdü!
5
Patatesin yerini muz mu alacak?
6
Tezgahta palamudun yerini lüfer aldı
7
Bakan'dan ithal et açıklaması
8
Zeytin alım fiyatları açıklandı
9
Yine Rusya yine meyve iadesi!
10
Obezite ile mücadelede önemli tavsiyeler
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:02
GÜNEŞ
07:28
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:40
AKŞAM
18:07
YATSI
19:28