Antioksidan içerikli cips üretildi

Türk bilim adamlarından yeni bir ürün. Üzüm çekirdeği ve posası kullanılarak antioksidan içeren cips üretildi.

Antioksidan içerikli cips üretildi

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye'deki önemli bir cips firması ile birlikte üzüm çekirdeği ve posasını kullanarak, antioksidan içerikli, yağı azaltılmış yeni bir cipsin deneme üretimini yaptıklarını bildirdi.

Tokuşoğlu, yüksek lisans öğrencisi Ali Güler'in tez proje ile şarap üretimi sonrasında açığa çıkan ve bugüne kadar ancak gübre olarak değerlendirilen çekirdek posa karışımının, yüksek antioksidan özelliğinden yararlanmayı hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

''Çekirdek ve kabuktan oluşan üzüm posasını direkt olarak gıdaya işledik, sonuçta da sağlıklı bir cips ürettik. Bunu da ülkemizin önemli bir gıda firması ile başardık. Bu firma kendi ürettikleri cipse deneme amaçlı olarak üzüm posası katkısını yüzde 2, yüzde 5 ve yüzde 12 oranında doğal bir katkı maddesi olarak ekleyerek sağlıklı bir ürün gerçekleştirmiş oldu.''

Antioksidan sağlık için çok önemli
Ortaya çıkan yeni ürünün, son yıllarda obezite ile savaşım içinde olan Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları için de faydalı olacağını savunan Tokuşoğlu, şunları kaydetti:

''Yeni cipsin yağ oranı azaltıldığı için obeziteye yol açmayacak. Ayrıca, üzüm posasında bulunan antioksidan da kalp ve damar sağlığı açısından önemli. antioksidanı haplarla almak yerine gıdaların içinde almamız son derece önemli. O halde doğal gıda antioksidanları eklenmiş yiyecekleri tüketirsek daha sağlıklı bir yaşam kalitesi elde etmiş oluruz.''

Tokuşoğlu, ürünün sadece deneme üretiminin yapıldığını ve henüz patentinin alınmadığını belirterek, patent sürecinin tamamlanmasının ardından seri üretime adapte edilebileceğini bildirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52