TürKomp gıda veri tabanı büyüyor

13 gıda grubundaki 500 gıdaya ait 63 bin verinin bir araya toplandığı Ulusal Gıda Veri Tabanı TürKomp internet üzerinden hizmet vermeye başladı.

TürKomp gıda veri tabanı büyüyor
Türkiye’de üretilen ve tüketilen 13 gıda grubundaki 500 gıdaya ait 63 bin verinin bir araya toplandığı Ulusal Gıda Veri Tabanı TürKomp internet üzerinden hizmet vermeye başladı.

TÜBİTAK KAMAG 1007 proje destekleri kapsamında gerçekleştirilen “Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması” projesi başarıyla tamamlanarak; tarım, gıda, beslenme, diyet ve sağlık alanında yapılan tüm çalışmalarda doğrudan kullanılmak üzere Türkiye’yi temsil eden gıda bileşen veri üretme sistemi TürKomp kuruldu.

TürKomp’ta uluslararası standartlara göre 13 gıda grubuna yer veriliyor. İşlenmemiş ve işlenmiş gıda sayısının hemen hemen eşit olduğu sistemde, sanayileşmiş geleneksel gıdalara da ayrıca yer veriliyor. Her ürün için ayrı örneklem protokolünün hazırlandığı araştırmada, işlenmemiş gıda örneklemi 2 yıl tüm Türkiye’den, işlenmiş gıda örneklemiyse 1 kez 3 büyük ilden yapıldı.

Verilerin bölge bazında da gösterildiği TürKomp’ta aramalar; “gıdaya”, “bileşene”, “beslenmeye” göre yapılabiliyor. İki farklı gıda, aynı ekran üzerinde bileşenleri yönünden karşılaştırılabiliyor, bileşenlere göre gıdalar çoktan aza doğru sıralanabiliyor ve “beslenme çantasıyla” günlük enerji ve besin ögesi düzeyleri kolaylıkla hesaplanabiliyor.  

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 17:27

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52