Semt pazarlarında 'belediye' devrimi!

Hal Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmeliğe göre, pazarcıların giyim kuşamına ilişkin standartların belediyeler tarafından belirleneceği açıklandı.

Semt pazarlarında 'belediye' devrimi!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hal Kanunu kapsamında hazırladıkları yönetmeliğe göre, pazarcıların giyim kuşamına ilişkin standartların belediyeler tarafından belirleneceğini açıkladı.

Bakan Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen sohbet toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hal Kanunu'na ilişkin sorular üzerine Yazıcı, bu konuda 4 yönetmelik hazırlandığını ve Başbakanlığa gönderildiğini, önümüzdeki günlerde bu yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Yazıcı, bu yönetmeliklerin, detaylı düzenlemeler getireceğini ifade ederek, pazarcıların giyim kuşamından, pazarlama yöntemlerine kadar, pazar yerlerinin nerede açılacağından, semt pazarlarının nasıl olacağına ilişkin kuralların belirlendiğini kaydetti.

Pazarcıların giyim kuşamını belediyeler belirleyecek
Bakan Yazıcı, hazırladıkları yönetmelikte, pazarcıların giyim kuşamına ilişkin standartların, belediyeler tarafından belirleneceğini bildirdi.

Yazıcı, buna göre her pazarcının yakasında bir künye olacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Ürünün künyesi olduğu gibi, pazarcının da yakasında künyesi olacak. Ürün satın aldığınız pazarcı kimdir bileceksiniz. Bütün pazarcılar aynı kıyafet giyecek diye bir şey söylemiyorum. Her belediye kendi görev sahası içinde bulunan pazarlarda, pazarcılık yapan esnafın giyim tarzını, rengini belirleyecek. Bir belediye mavi diyecek, bir belediye kırmızı diyecek, bir başkası yeşil, sarı diyecek. Standart bir şey yok.''

Yazıcı, yönetmeliğe göre pazar yerinde bulunması gereken tesislerin de belirlendiğini ifade ederek, bunların pazarcı ve üretici satış yerleri, zabıta bürosu, çöp toplama yeri, elektronik tartılar, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası ve tuvaletler olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, pazarcıların belirli bir eğitimden geçirileceğini de kaydetti.

'Bir hamurdan bir çok oda çıkmış'
Bakan Yazıcı, bir başka soru üzerine esnaf ve sanatkarlara yönelik kanun çalışmalarının olduğunu belirterek, bu alanda faaliyet gösteren odaları güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Odaların mali yapılarının güçlü olması gerektiğini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

''Benim babam da fırıncı esnafı. Fırıncılar odası var, simitçiler var, börekçiler var, çörekçiler var, yufkacılar var. Yani bir hamurdan bu kadar oda çıkmış. E hamur aynı, bunları birleştirelim de daha güçlü olsun. Bunları daha işlevsel, daha donanımlı, daha güçlü bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Türkiye'de 3 bin 107 oda, 82 birlik, 13 federasyon, 1 tane de konfederasyon var.''

İşte yeni düzenlemeler
Bakan Yazıcı'nın anlattıklarına ek olarak pazarcılarla ilgili şu düzenlemelerin de getirildiği öğrenildi:
“Pazarcılar, tezgahlarını istedikleri zamanda devredemeyecekler. Her isteyen kişi pazara tezgah kuramayacak. Pazara tezgah açanların sicilleri dikkate alınacak. Tezgahın, pazarda hangi sırada kurulduğu, pazarcının hangi ürünü sattığı internet üzerinden görülebilecek. Tezgahta satılan ürünlerin hangi yöreye ait olduğu ve fiyatının ne olduğu ve kim tarafından satıldığı bilgilerine de internet üzerinden ulaşılabilecek. Vatandaş, pazarcıların internet üzerinden yayınladığı bilgilerle, tezgahta karşılaştığı bilgilerin uyuşmaması durumunda yetkili mercilere şikayette bulunabilecek.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52