Toprak artık petrol kadar önemli

Zengin ülkeler dünya çapında toprak satın almaya ya da kiralamaya başladı. Bu uygulama, yeni bir küresel sömürgenin işaretçisi olarak yorumlanıyor…

Toprak artık petrol kadar önemli

Küresel ısınma yüzünden kuraklık artıp gıda fiyatları yükselirken zengin devletler yoksul ülkelerden tarım arazileri satın alıyor ya da kiralıyor. Yabancı ülkelerin denetimine geçen 35 milyon hektarlık alan, yeni sömürgecilik tartışmalarına yol açıyor. Dünya tarımında yeni akım hızla yayılıyor: zengin ülkeler yoksulların topraklarını kiralıyor ya da satın alıyor.

Gelecekteki yeni savaş konularından biri olarak görülen gıda konusunda artan nüfusa ve değişen iklim koşullarına karşı güvenliğini sağlamak isteyen zengin devletler, yabancı ülkelerde tarım arazilerine yatırım yapıyor.

Nüfusu yoğun ama tarım arazisi yetersiz zengin ülkelerin, gözlerini çevirdikleri bereketli topraklarsa çoğunlukla yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde...

Amerika Birleşik Devletleri toprakları dışında en çok tarım işi ile ilgilenen ülke. Çin, Güney Kore ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleri de yeni akımın öncülerinden.

Dünya genelinde 200 milyon hektarlık yani İngiltere'nin 8 katı kadar arazi yabancı ülke ve şirketlerin elinde bulunuyor. Rusya 3 milyon hektarla en büyük tarım arazisi satıcısı.

Zengin ülkelerin başka ülkelerde edindikleri toprakların inanılmaz boyutlara ulaşması küresel bir toprak tekeli oluştuğu endişelerini ve "yeni sömürgecilik" tartışmalarını beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler'den yeni akıma düzenleme getirme kararı geldi. Dünya Gıda Güvenliği Komitesi, küçük çiftçilerin toprak gaspından korunmasını hedefleyen ancak bağlayıcı olmayan bir yönetmelik hazırladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52