Yasaklarla zayıflamak mümkün mü?

Zayıflamak için yapılan diyetin ve sporun kişiyi halsiz depresif bir ruh haline taşıması durumunun bir yerlerde yanlış yapıldığının habercisi olduğu açıklandı.

Yasaklarla zayıflamak mümkün mü?
Diyetisyen Mine Şatana, zayıflamak için yapılan diyetin ve sporun kişiyi halsiz depresif bir ruh haline taşıması durumunun bir yerlerde yanlış yapıldığının habercisi olduğunu söyledi.

Şatana, zayıflama diyetini karar verildiği anda uygulamaya başlamanın doğru olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bu süreci, sonunu beklediğiniz işkence haftaları gibi değil, doğru beslenme yolunda bir fırsat gibi görün. Uygulayacağınız beslenme programı kendinizi daha enerjik, hafif, mutlu ve keyifli hissettirmelidir. Eğer zayıflamak için yaptıklarınız sizi mutsuz ve halsiz yapıyor, depresif bir ruh haline getiriyorsa bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir."

Karbonhidrat tüketiminin kişinin enerjisini düşürdüğünü söyleyen Mine Şatana, bu durumun yemek sonrası uyku haline ve çok çabuk acıkmaya neden olduğunu belirti. Çikolata ve şeker, hamur işi yedikten sonraki ilk 5 dakikalık haz ve sahte mutluluk; sonrasında enerjisiz, mutsuz ve vicdan azabı duyulan bir-iki saate mahkûm eiyorsa önemli olduğunu anlatan Şatana, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beslenme programınızı da hayatınıza dair aldığınız kararlar gibi yönetin, sakıncalı olduğunu bildiğiniz bir şeyi yerken yarım saat sonrasını ve sonuçlarını düşünün. Bu siz de kontrol duygusunu geliştirecektir. Bu sayede istediğiniz yiyecekten tadımlık, az miktarda yeme başarısı gösterecek ve kendinizi takdir etme şansını yakalayacaksınız. Sevdiğiniz yiyecekten tam porsiyon yediğinizde de tadımlık aldığınızda da aynı keyfi yaşarsınız, miktarın fazlalığının lezzete bir katkısı olmayacaktır.”

Şatana, zayıflamaya çalışırken yasaklar koyulmaması gerektiğini ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti:
"Unutmayın ki hiçbir yasak uzun süreli devam edemez. Zayıflamaya çalışırken kendinize yasaklar koymayın. Kısıtlayın evet, ama yasaklamayın. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki yasaklar arzu doğurur. Birçoğunuzun başına gelmiştir, zayıflamaya çalışırken sadece yasak olduğu için, daha önce hiç aklınıza gelmeyen yiyecekleri canınız ister. Düşünmeden yediğiniz her şey, sonrasında pişmanlık ve vicdan azabına dönüşür. Başaramama psikolojisine kapılır, motivasyon ve kendinize güveni kaybeder, bir başka pazartesiye bırakırsınız, başlayıp da tamamlayamadığınız zayıflama diyetinizi." iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 11:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52