Gıdavitrini - Ayran bölgesel standardının belirlenmesi için fiziksel çalışma grubu toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. Toplantının açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları yaptı. Toplantıya Avrupa Birliği, FAO Sekretaryası, çeşitli Avrupa ülkelerinden ve özel sektörden temsilciler ile akademisyenler katıldı. Ayranda uluslararası standart oluşturmak amacıyla, 2010 yılı Ocak ayında Türkiye'nin geleneksel ürünleri olan ayran ve yoğurdun uluslararası bir mevzuat olan Fermente Süt Ürünleri Kodeks Standardı'nda ayrı isimlerle yer alması ve ürün özelliklerinin spesifik olarak belirlenmesi için hazırlanan ülke görüşü Kodeks Alimentarius Sekretaryası'na iletildi. Buna istinaden Kodeks Sekretaryası, ayran için ''bölgesel standart'' oluşturulmasına ilişkin tavsiye kararı aldı ve bu karar çerçevesinde, Türkiye tarafından proje dokümanı hazırlandı, FAO/WHO Avrupa Koordinasyon Toplantısında (CCEURO) görüşülmek üzere Kodeks Sekretaryası’na sunuldu. Ayran için bölgesel standart hazırlanması ve Türkiye liderliğinde fiziksel çalışma grubunun oluşturulması Kodeks Alimentarius Komisyonu tarafından onaylandı. Bakanlık tarafından ayranda bölgesel standart taslağı çalışmaları yapılırken, Avrupa Birliği ve Kodeks Sekretaryası’nın önerisiyle toplanan fiziksel çalışma grubu toplantısında standardın bazı maddeleri görüşüldü. Burada oluşturulan taslak standart, eylül ayında Gürcistan’ın Batum şehrinde yapılacak olan Kodeks Alimentarius Avrupa Bölgesi Komite toplantısında değerlendirilmek üzere Kodeks Sekreteryası’na iletildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak'ın başkanlığında yapılan toplantı, SETBİR Başkanı Murat Yörük ve ASÜD temsilcisi İsmail Mert, Avrupa Birliği Komisyonu, Polonya CCEURO Başkanı, İsviçre Kodeks Alimentarius Komisyonu Başkan Yardımcısı, İtalya, Azerbaycan, Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF), Uluslararası Probiyotik Derneği (IPA/YLFA), Akademisyenler, Ulusal Süt Konseyi, ASÜD, SETBİR, sektör temsilcileri olmak üzere 45 kişilik katılımla yapıldı.
Ayran kodeks toplantısı İstanbul’da yapıldı
Ayran bölgesel standardının belirlenmesi için fiziksel çalışma grubu toplantısı İstanbul'da gerçekleşti.
YORUM EKLE
1
İtalya Ulusal Günü’nde Barilla lezzeti
2
Hem rekor kırdı hem ziyafet verdi
3
Çeltik üretimi 10 yılda ikiye katlandı
4
Babalar Günü’ne özel çikolatalar
5
Güçlü hafıza için elma suyu için
6
Mutfakta 99 yıl devrimi!
7
Tuzlu erik hipertansiyon sebebi
8
Tio’dan keçi sütlü bisküvi
9
İsmar’dan 40 milyon TL’lik değişim
10
Elif Korkmazel ile ‘ala’ lezzetler
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:02
GÜNEŞ
07:28
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:40
AKŞAM
18:07
YATSI
19:28