Malatya afet kapsamına alınsın

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin kayısı üreticisinin zararlarının büyük olduğunu ve bölgenin afet kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.

Malatya afet kapsamına alınsın
GIDAVİTRİNİ MÜSİAD Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayı nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde ve özellikle Malatya’da üretim alanları ciddi zarar görmüş üreticilere MÜSİAD olarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Malatya MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Balin üyelerinin don hadisesinden kaynaklanan zararlarının büyük olduğunu ifade ederken, bölgenin afet kapsamına alınması gerektiğini ifade etti. 

Meyve üretimini ciddi zarara uğrattığı anlaşılan don hadisesinden dolayı MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, özellikle bölgelerindeki zararın kayısı, ceviz, kiraz ve vişne ağaçlarında yoğunlaştığını ifade ederken elma ağaçlarının da ciddi zarar aldığını söyledi. Balin sözlerine şöyle devam etti:
“Malatya genelinde yapılan ön hasar tespit çalışmalarına göre, kayısı, ceviz, kiraz ve vişne ağaçlarında %95, elma ağaçlarında %75 ve üzüm bağlarında %10’luk üretim kaybı tespit edilmiştir. Nar üretim alanlarımızda ise bu yıl hiç ürün alınamayacağı öngörülmektedir. Hasarın düzeyi, tam anlamıyla bir doğal afetle karşı karşıya olduğumuzu net biçimde ortaya koymaktadır. 
Bu doğal afetin ekonomik etkisinin en yüksek seviyede hissedileceği ürün şüphesiz kayısı olacaktır. Zira Ülkemiz kuru kayısı üretiminin %85’ini, Dünya üretiminin ise %70’ini tek başına karşılamakta olan ilimizde, nüfusun çok büyük bölümü doğrudan veya dolaylı biçimde kayısı üretiminden etkilenmektedir. Çiftçiler, tüccarlar, işletmeciler, nakliyeciler, aile işçileri ve sezonluk işçiler gibi birçok kesimin yıllık 300 Milyon Dolar’ı bulan kayısı gelirinden aldıkları payın 2014 yılında %95 oranında azalması söz konusudur. İl ekonomisindeki bu parasal kaybın diğer tüm sektörlere de direkt etkisi olacağı aşikârdır.”

Bölgenin Afet Kapsamına Alınmasın En Elzem Önlem Olacaktır
Balin zararın büyüklüğünden ötürü bölgedeki üreticilerin afet kapsamına alınmasın gerektiğini ifade ederken sözlerine şöyle devam etti:
“MÜSİAD olarak, hasar tespit komisyonu tarafından belirlenen alanların Bakanlar Kurulu Kararıyla afet kapsamına alınmasının en elzem husus olduğu kanaatindeyiz. Afet kapsamına giren alanlardaki meyve üreticilerine ve üretilen meyvelerle ilgili ticari faaliyette bulunan firmalara yönelik aşağıdaki uygulamaların kısa vadede hayata geçirilmesini talep etmekteyiz.

* Üreticilere dekar başına 500 TL doğrudan hibe desteği verilmesi,
* Üreticilerin mevcut ve 2014 yılı sonuna kadar oluşacak; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları, DSİ ve Sulama Birliği borçları ve Elektrik Dağıtım Şirketi borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesi,
* Talep eden tüm üreticilere, dekar başına limitleri bir komisyonca tespit edilmek üzere 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl vadeli faizsiz kredi imkânı sağlanması,
* Meyve işleme, paketleme ve alım-satım işleriyle iştigal eden firmalara yönelik 100.000 TL’yi aşmamak üzere %70 faiz sübvansiyonlu kredi imkânı sağlanması.”

Mehmet Balin ileriye dönük önlemlerin alınmasının muhtemel benzer afetler karşısında gelebilecek zararların önlenebileceğini vurgularken bu anlamda da bir dizi önlem önerisinde bulundu:
“Ayrıca ileriye dönük muhtemel risklerin azaltılması için aşağıdaki stratejik tedbirlerin alınmasında büyük yarar görmekteyiz. 
* İklimsel etkilere karşı erken uyarı ve tahmin sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Hâlihazırda ilimizde çok az sayıda erken uyarı ve tahmin istasyonu bulunmaktadır. İstasyonlar tüm ili kapsayacak biçimde yaygınlaştırılmalı ve erken uyarı sisteminin kurulmalıdır.
* Geniş alanlarda don olaylarını önleyici makine ve ekipmanlara yönelik yatırımlar devlet destekleriyle özendirilmelidir.
* Örtü altı kayısı yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar devlet destekleriyle teşvik edilmelidir. İnönü Üniversitesinde hâlihazırda başarıyla uygulanan bu yöntemle hem üretimin belirli bir bölümü için don riski ortadan kalkmış olacak, hem de turfanda üretime bağlı katma değer artışı sağlanacaktır.
* İlimizde Tarım Sigortası kapsamı dışında kalan %55’lik üretici kesimin sisteme dâhil edilmesine yönelik ilave tedbirler geliştirilmelidir.  
* Ekonomik ömrünü tamamlamış meyve ağaçlarından oluşan kayısı bahçelerinin sökülerek farklı çiçeklenme dönemlerine sahip alternatif meyve bahçelerine dönüşümünü teşvik edici destekler tasarlanmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2014, 14:17

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52