Bakan, krizin faturasını açıkladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan krizin ardından tarım alanında 65 milyon dolarlık kayıp yaşandığını bildirdi.

Bakan, krizin faturasını açıkladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin tarım alanında oluşan faturasını açıkladı. Antalya’da Tarım Konseyi ile bir araya gelen Bakan Çelik, Rusya ile yaşanan uçak krizinin etkileri hakkında açıklamalar yaptı.
Burada konuşan Bakan Çelik, Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı’nı yaptıklarını ve değerlendirmelerde bulunduklarını kaydederek, örnek teşkil eden bir tarım konseyi ile de bir araya geldiklerini belirtti.
G20’de Antalya’nın başarılı bir sınav verdiğini hatırlatan Bakan Çelik, "Önümüzdeki dönemde 23 Nisan 2016’da Expo ile ilgili yapılan çalışmalara bütün kesimlerin çok ciddi katkıları var. Aynı G20 gibi Expo’nun da başarılı geçeceğine inanıyorum. Expo 2016 Antalya, kentin turizmine ciddi katkılar sunacak. Antalya denildiği zaman turizmin başkenti, tarımın öncü kenti aklımıza geliyor. Tarımsal üretimde Antalya’nın önemli katkıları var." dedi.

KRİZİN FATURASI 65 MİLYON DOLAR
Son günlerde Rusya ile yaşanan uçak krizinin etkilerine de değinen Bakan Çelik, “Rusya ile yaşadığımız olay bir uçak düşürme krizidir. Bu krizin Rus ve Türk çiftçisine yansıtılmasını gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Toplumların en zor, alın teri ile geçinen bu kesimlerin ürünlerine dönük konunun ambargoya dönüşmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan yalnız bizim üreticimiz değil, Rus üreticisi de ciddi şekilde zarar görmektedir. Rusya bizim ciddi bir ticaret partnerimiz. 31 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bunun 6 milyar doları ihracat, 25 milyar doları ithalat şeklindedir.” dedi.
Krizin bugüne kadar tarım sektörüne yansıyan faturasıyla ilgilide açıklama yapan Çelik,  krizin başgösterdiği tarihten itibaren Türkiye'nin tarım alanında 65 milyon dolarlık bir kaybı olduğunu açıkladı. 

TARIM KONSEYİ MODEL OLACAK
Tarım Konseyi toplantıya, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve diğer üyeler katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’da Türkiye’ye model olacak bir tarım konseyi oluşturduklarını kaydetti. Konseyin içindeki unsurlarla yaklaşan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini iki başlık altında topladıklarını aktaran Çandır, “Bir tanesi acil tedbirler, birisi de önleyici tedbirlerdir. Antalya adına Bakan Faruk Çelik’e Rusya krizinin ardından böyle bir toplantı düzenlenilmesini istediği için teşekkür ederim” diye konuştu. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2015, 12:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52