Salam ve sosisten uzak durun!

Sağlıklı olmak için kırmızı et tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar; salam, sosis ve fast-food gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulması konusunda uyarıyor.

Salam ve sosisten uzak durun!
Sağlıklı olmak için kırmızı et tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar; salam, sosis ve fast-food gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulması konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, kırmızı etle ilgili merak edilen şu soruları yanıtladı: 
- Kırmızı et yiyor musunuz? Hangisini ve etin hangi kısmını? 
- Son günlerde herkeste organik besin tüketme telaşı var. Bu bir pazarlama taktiği olabilir mi? Gerçekten böyle bir ayrım varsa bunu nasıl ayırt edebiliriz? 
- Hastalarınıza haftada kaç gün/ne kadar kırmızı et tüketmelerini öneriyorsunuz? 

UZM. DR. MURAT KINIKOĞLU/İÇ HASTALIKLARI UZMANI
AZ YENMESİ LAZIM
Kendi adıma kırmızı et ve tavuk yemiyorum. Yetişkinlerin; kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmak için kırmızı et ve tavuğu mümkün olduğu kadar az yemesi gerekir. 
Organik besin tüketme çabasını doğru buluyorum. Üreticinin bu konuda ne kadar bilinçsiz olduğunu, ülkemizde denetleme mekanizmalarının yeteri kadar çalışmadığını biliyoruz. Zaman zaman ilaç kalıntısı yüzünden gümrüklerden geçişine izin verilmeyen ihracat ürünleriyle ilgili haberler okuyoruz. Benzer haberleri iç pazara verilen ürünlerde okumuyoruz çünkü ciddi bir denetim yok. Tüketici olarak antibiyotik, hormon, ilaç kalıntısı gibi faktörleri tespit etmemiz mümkün değil. Şimdilik "Biz organik üretiyoruz" diyenlere inanmaktan başka çaremiz yok gibi görünüyor. 
Kalp hastalarının kırmızı et ve tavuk yememesi gerekir. Kalp damarlarında sorun tespit edilmiş, daha önce kalp krizi geçirmiş, by-pass olmuş veya stent takılmış hastaların; 5-10 yıl sonra tekrar aynı sorunlarla karşılaşmamak için hayvansal gıdaları ve yağı kesmesi lazım. Çünkü uzun vadede kalp damarları tekrar tıkanır. Yüksek tansiyon hastaları ise eti ve diğer hayvansal gıdaları keserek hastalıklarından kurtulabilirler. 

DOÇ. DR. TAFLAN SALEPÇİ/TIBBİ ONKOLOJİ UZMANI
70 KİLO İNSANA GÜNDE 70 GRAM PROTEİN YETERLİ
Kırmızı et tüketiyorum. 70 kilo bir insanın günde 70 gram protein tüketmesi yeterlidir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ise protein ihtiyacı artar. Etlerle ilgili de özel bir tercihim yok. 
Organik tartışmaları işin ticari kısmıdır. Ben insanlara genel olarak kimyasallardan arındırılmış besinleri tüketmelerini öneriyorum. 
Hastalarıma kırmızı eti yasaklamıyorum. Kan yapımında kullanılan demir en iyi kırmızı etten alınabiliyor. Ayrıca vücutta üretilemeyen aminoasitler açısından ideal bir kaynak. Sadece mide kanseri olan hastalar, et sindirimi ile ilgili sorun yaşayabiliyorlar. Hastalarıma kızartılan ya da yanan etleri yemelerini önermiyorum. Ayrıca kimyasallarla işlenip saklanan etleri önermiyorum. Hastalarıma haşlama et, özellikle kırmızı et öneriyorum. Böylece hem esansiyel aminoasit, hem de demir ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. 

PROF. DR. MURAT ERSANLI/İSTANBUL ÜNV. KARDİYOLOJİ ENS.
KIRMIZI ETİN DEĞERİ AZALTILAMAZ
Akdeniz Diyeti diye tanımlanan diyeti uygulamamızda yarar var. Araştırmalar; balık yendiğinde kalp hastalığı riskinin yüzde 30'lar civarında azalırken, kırmızı et yendiğinde bu riskin yüzde 30 arttığını işaret ediyor. 
Önemli olan kırmızı etin işlenmesi ve pişirilmesidir. Dinlendirilmiş, doğal, sanai formatına girmemiş et; tabii ki en sağlıklı olan ettir. Özellikle sosis, salam ve fastfood gibi işlenmiş etlerden uzak durulması gerekir. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; günde 100 gram doğal et, diyabet riskini yüzde 19 artırırken, günde 50 gram işlenmiş sanai tipi et, diyabet riskini yüzde 51, koroner kalp hastalığı riskini ise yüzde 42 oranında yükseltir. 
Ne çeşit kırmızı et yemeliyiz noktasında; antibiyotik ve hormonları daha az içermesi bakımından kuzu eti danaya, dana eti de sığır etine tercih edilebilir ama sığır eti de daha az yağ içermektedir. Mangal yapılan, kömürde ateşe yakın kızartılılan ya da yağda kızartılarak pişirilmiş kırmızı et yerine; tencerede, güveçte veya fırında düşük ısıda uzun süre pişirilen etler, fırında ızgara ya da haşlama etler tercih edilmelidir. 
sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 13:16

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52