Gıdada dış ticaret fazlası 6 milyar dolar

Gıda Bakanı Eker, Türkiye’nin gıda maddeleri dış ticaret fazlasının 6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

 Gıdada dış ticaret fazlası 6 milyar dolar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “2013 yılında tarımsal ihracatımız rekor kırdı. 17,7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere, 832 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Türkiye’nin gıda maddeleri dış ticaret fazlası 6 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlerinin bir araya geldiği 10 Şubat’ta başlayan genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı’nın kapanışında konuşan Eker, Bakanlığın 2013 yılı çalışmaları hakkında değerlendirmeler yaptı, 2014 yılı ile ilgili hedefleri, projeleri ve yol haritasını anlattı.

Tarım sektörü açısından 2013 yılının verimli geçtiğini, birçok rekora imza atıldığını belirten Eker, tarım sektörünün geçen yılın 9 ayında %3,9 büyüdüğünü ifade etti. Eker, “AB’nin tarım sektörünün 10 yıllık büyümesi, ortalama yüzde 0,2, Türkiye’de bu oran yüzde 2,2’dir. 2013 yılında tarımsal ihracatımız rekor kırdı. 17,7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere, 832 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaret fazlası 6 milyar dolara ulaştı. Tarımla ilgili hazırladığımız strateji belgelerimizle tarımı günübirlik politika alanı değil, kalıcı ve uzun vadeli, gerçek manada sektörel derinliği olan bir faaliyet olarak benimsedik, sektörü bu şekilde yapılandırdık.” dedi.

Geçen yıl itibariyle çiftçilere yaklaşık 17 milyar liralık tarımsal kredi kullandırıldığını, söz konusu kredilerin geri dönüş oranının %98 olduğunu vurgulayan Bakan Eker, kuraklığa dayanıklı aspir bitkisinin tohumunun geliştirilmesi ve ekiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, üreticilerin aspir ve kanolanın satışına yönelik endişelerini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğunu belirten Eker, 2013 yılında bitkisel üretim alanında cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığına dikkat çekti.

Tarımın en büyük sorununun arazilerin miras yoluyla bölünmesi olduğunu belirten Eker, “2 milyon hektar arazi çiftçi kayıt sistemine çok parçalandığı için kayıt edilemiyor. 2013 yılında yapılan çalışmalarla 1 milyon hektar arazide toplulaştırma çalışmaları başladı.” dedi.

Kırmızı et üretiminde 2012 yılına göre %9 bir artış yaşandığını ifade eden Eker, 2013 yılı içerisinde 996 bin ton kırmızı et üretimi gerçekleştiğini belirtti. Eker, yine aynı şekilde süt, yumurta ve beyaz ette de 2013 yılında büyük bir artış olduğunu kaydetti.

2014 yılında tarım sektörüne yönelik hibe desteğinin 9,7 milyar lirayı aşacağını vurgulayan Bakan Eker, bu kapsamda 1,5 milyar liralık şubat ayı desteklerinin ödenmeye başlandığını hatırlattı.

Sürü yöneticisi ve çoban sayısının azaldığına dikkati çeken Eker, Bakanlığın, özel eğitim programına katılarak sertifika alanları istihdam eden sürü sahiplerine de destek vereceklerini bildirdi. DAP, GAP, KOP ve DOKAP gibi meraların yoğunlukta olduğu bölgelerde bulunan toplam 33 ilde etçi veya kombina ırklarla tohumlanan anaç hayvanlara ve doğacak buzağılara destek vereceklerini anlatan Eker, yüksek nitelikli et verimini hedeflediklerini söyledi. Bu yıl 6 tarımsal araştırma merkezini hizmete açacaklarını belirten Bakan Eker, Et ve Süt Kurumu tarafından uygulanan sözleşmeli besicilik uygulamasını yaygın hale getireceklerini kaydetti.

Güvenilir gıda konusunda projeler geliştirdiklerine de değinen Eker, “Bazı gıda maddelerindeki tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştireceğiz. Vatandaşların sağlığı açısından denetimlere devam etmemiz gerek. Bu çerçevede 2009’da devreye soktuğumuz ALO 174’de vatandaşlarımızın gıdayla ilgili şikayetlerini dinliyoruz.” diye konuştu.

Kırsal kalkınma destekleriyle kurulan tarıma dayalı sanayi tesisi sayısını 2015 sonunda 6 bine çıkaracaklarını belirten Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2014 yılında toplam 5 bin projeye 600 milyon lira hibe desteği vereceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 18:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52