Gıdada AB İngiltere ile ters düştü

Avrupa Komisyonu, İngiltere’nin karma beslenme etiketlemesinin tepkilere neden olduğunu ve sistemin AB mevzuatı ile uyumunu değerlendireceğini açıkladı.

Gıdada AB İngiltere ile ters düştü
Avrupa Komisyonu, pek çok AB ülkesinin karşı olduğu İngiltere’de uygulanan trafik ışığı etiketleme sisteminin güçlü tepkilere neden olduğunu, bu nedenle sistemin AB mevzuatı ile uyumunu ve iç pazara etkisini yeniden değerlendireceğini açıkladı.

İngiltere’de uygulanan trafik ışığı etiketlerinde; şeker, tuz, yağ ve kalori seviyesine göre ambalajın ön yüzünde yeşil, sarı ve kırmızı renkler yer alıyor ve bu etiketler AB’nin referans alım miktarları ile birlikte kullanılıyor. İngiltere’nin karma beslenme etiketlemesi, son olarak rekabet konulu Avrupa Konseyi toplantısında İtalyan delegeler tarafından konseyin dikkatine sunuldu. İtalyan delegeler, İngiltere’nin uygulamasının Avrupa’da geleneksel gıdaların ticaretine ve AB iç pazarında gıdaların serbest dolaşımına zarar vereceğini dile getirdiler. 

Avrupa Komisyonu da 21 Şubat’ta yaptığı açıklamada, İngiltere’nin karma beslenme etiketlemesinin güçlü tepkilere neden olduğunu ve sistemin AB mevzuatı ile uyumunu ve iç pazara etkisini değerlendireceğini açıkladı. 

Avrupa Esnaf, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Derneği’nin (UEAPME) Rekabet Edebilirlik Konsey Temsilci  Başkanlığına ilettiği yazıda da, İngiltere trafik ışığı beslenme etiketlerinin; Avrupa iç pazarında gıda ürünlerinin serbest dolaşımına ciddi şekilde zarar vereceği, Avrupa gıda endüstrisi için ve özellikle küçük ölçekli işletmeler için fazladan yük ve maliyete neden olacağı kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 10:10

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52