Nektarin hasadı mutlu başladı

Silifke’de tüysüz şeftali olarak da bilinen nektarın cinsi şeftalinin hasadı yapılıyor. Ürün, 8 liradan alıcı buldu.

Nektarin hasadı mutlu başladı
Silifke’de tüysüz şeftali olarak da bilinen nektarın cinsi şeftalinin hasadı yapılıyor. Türkiye’de her mevsim meyve üretimi yapılan ilçede nektarin denen tüysüz şeftali de toplanarak büyük şehirlere pazarlanıyor. Her sezona Silifke’de yetiştiren erkenci ürünleri tadarak merhaba diyen vatandaşlar da sezona yeni ürünlerini ilk tatmanın keyfini çıkarıyorlar. Sektördeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakinen takip ederek, üretimini de bu kriterlere göre gerçekleştirerek kamuoyunda adından sıkça söz ettirmeyi başaran Silifkeli çiftçiler, nektarın cinsi şeftaliyle de örtü altında erkenci meyve yetiştiriciliğinde farkını ortaya koydular. İlk üründen 2 ton hasadı gerçekleştirilen şeftalinin nektarın cinsi meyveleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehirlere gönderdiklerini belirten üretici Remzi Çoban, Silifke bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiğini, kilosunu 8 TL’den gönderdiği meyvenin fiyatından da oldukça memnun olduklarını ifade etti.

Nektarın cinsi çağlanın sadece olgunlaşmış meyvesini değil, çağlasını da satarak hem ek gelir elde ettiklerini hem de seyreltme işlemi ile olgunlaşan meyvelerin daha kaliteli olduğunu belirten üretici Çoban, “Silifke’de ilk kez nektarın cinsi şeftaliyi biz yetiştirdik. İki yıldır üretimini yapıyoruz. Fidanlarını dikeli sadece iki yıl oldu ama oldukça memnunuz. Getirisinden memnunuz, bütün üreticilere de tavsiye ediyoruz.” dedi. Örtü altında yetiştirilen bu meyveden dönüm başına 2 buçuk ile 3 ton ürün beklediklerini açıklayan Üretici Çoban, “Şu anda benim 7 dönüm bahçem var. Bu yedi dönüm seradan inşallah 20 ton ürün hasat etmeyi düşünüyoruz. Biz bu durumdan oldukça memnunuz. Nektarinin hem çağlasını hem olgun meyvesini sattık. Bu da bize ek gelir imkanı oldu. Bir taşla iki kuş vurduk. Güzel bir gelir kapısı olduğu ve ekmeğini biz gibi topraktan çıkaran diğer çiftçi kardeşlerimize de tavsiye ediyoruz. Alternatif olarak değerlendirebilirler.” şeklinde konuştu.

Silifkeli üreticilerinin erkenci üretim noktasında günden güne geliştiğini belirten Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Silifke’nin nektarın cinsi çağlada da başarı gösterdiğini dile getirdi. Yapılan kontrollerde hiçbir kalıntıya rastlanmadığının, Silifkeli çiftçilerinin sektördeki standartlara göre üretim yaptığının belgesi olduğunu açıklayan Müdür Süngü, “Bu tablo hepimizi onurlandırdı. İlçemiz erkenci üretim merkezi olması noktası noktasında hızla mesafe almaktadır. Turfanda üretiminde artık bir ekol olan ilçemiz, tüketicilere hep sezonun ilk meyvelerini tatmalarını sağlamıştır. İlçede yine yeni ürün nektarın meyvesinde de ilk hasat yapıldı. Bu üretimi gerçekleştiren üreticilerimizi tebrik ediyor ve inşallah bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, 00:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52