19
Ağu 2016
Sebze ve Meyvelerde Ceza Yerine Tüketici Sağlığı Öncelikli Denetim Olmalı!

Gelişmiş ülkelerde gıdanın üretiminden tüketimine (çiftlikten sofraya) kadar olan zincirde olabilecek çeşitli risklerin yönetilmesi için günün ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen Gıda Emniyeti, Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenilirliği...

MAKALEYİ OKU
18
Şub 2016
Gıdalarda bilgi kirliliğinin tüketicilerde yarattığı travma

Dikkatle takip ettiğimizde hemen her fırsatta sosyal medya başta olmak üzere yazılı ve görsel basında da her gün bilirkişi görünümünde bilgilendirme adına gıdaların her yönüyle ilgili yekin veya yetkin olmayan en az bir haber/program yapılmaktadır....

MAKALEYİ OKU
02
Şub 2016
Kırmızı et fiyatlarında sürekli artışın kök sebepleri ve çözümler

Kırmızı et fiyatlarının aşağıya çekilebilmesine katkıda bulunmak için sanayileşen kırmızı et besiciliği beraberinde, Aile çiftçiliği teşviklerle desteklenmeli, koyun ve keçi üretiminin artması için başta kamu spotları, ilgili STK...

MAKALEYİ OKU
16
Eyl 2014
İthal GDO’lu ürünler gizlenecek mi?

Ekteki genelgeyi görünce bir, dönem laboratuvarları temsilen STK'larda görev almış bir laboratuvar çalışanı olarak sessizliğimi bozmak istedim. Sayın Bakanımızın laboratuvarlara yapılan bu uygulamaların detayı hakkında bilgilendirildiğini...

MAKALEYİ OKU
07
Kas 2012
Tüketici gelişimi ve tüketici sağlığı beklentilerimiz

Hepimizce bilindiği üzere, AB'nin tüketici politikasının temelinde; merkezine bireyi alan bir sistemin olduğu görülmektedir. AB ülkeleri, tüketicilerinin yaşam kalitesinin sürekli olarak yükseltmeyi amaç edinmiş ve bu amaç için ortak...

MAKALEYİ OKU
25
Haz 2012
Hijyen ve hijyen denetimi

Hijyen kelimesi, Yunanca kökenli olup dilimize Fransızca’dan geçmiş temizlik ve sağlık bilgisi/bilimi anlamını taşımaktadır. Gıda hijyeni ise, gıdanın kullanım amacı dikkate alınarak tehlikenin kontrole alınması ve gıdanın insanlar...

MAKALEYİ OKU
28
Mayıs 2012
Beyaz ve kırmızı eti birlikte hazırlamayın

Hijyende çapraz kontaminasyon olarak tanımladığımız ve özellikle kanatlıda bulunabilen ve kırmızı ete ulaşabilen, insanlarda tifo ve paratifo başta olmak üzere gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden ‘Salmonella’dan bahsetmek istiyorum....

MAKALEYİ OKU
04
Mayıs 2012
Şarküteri reyonlarında dolaşan görünmez tehlikeye dikkat!

Marketlerin kırmızı et bölümünde çalışan personelin, patojen olan Staphylococcus Aureus (patojen bakteri)’nin her an her yerde bulunabileceği, bu konuda alınması gereken hijyen tedbirlerinin eksiksiz uygulanması gerektiğini, aksi taktirde...

MAKALEYİ OKU
01
Nis 2012
Gıdalarda ‘Listeria’

Bir bakterinin sebep olduğu ve sağlıksız koşullarda hazırlanan gıda maddelerinin yenmesiyle insana bulaşan Listeria enfeksiyonu, zaman zaman salgınlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla öncelikle bu bakteriye karşı gereken önlemlerin her aşamada...

MAKALEYİ OKU
07
Şub 2012
Can yakan tehlike: Brucella

Bu yazımızda insanlarla hayvanların ortak hastalığı olan ve gıda ile bulaşabilen bu önemli zoonoz hastalığı can yakan tehlike olarak adlandırdık ve sizlerle bu bilgimizi paylaşmanın doğru olacağını değerlendirdik. Hastalık Malta ve Akdeniz...

MAKALEYİ OKU
03
Mayıs 2011
Gıda güvenliğinde sorumlu yöneticilik

Gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi sorumlu yöneticilerin ‘çiftlikten sofraya gıda güvenliğine’, uluslararası bilimsel normlara uygun olarak her safhada özgür iradesiyle karar verebilmesi için, kişisel hakedişlerini oda ve dernek...

MAKALEYİ OKU

banner50

banner52