Özel markalı ürün rafa hakim olacak

Organize perakendenin yükselen değeri "özel markalı ürünler" raf hakimiyetini gittikçe arttırıyor. Ancak, sektör temsilcileri rekabete son verilmesi gerektiğini savunuyor.

Özel markalı ürün rafa hakim olacak

Buğrahan Kırımlı
Gıdavitrini - PLAT Derneği üyeleri ile Şok Market Genel Müdürü Uğur Demirel, özel markalı ürün sektörünü masaya yatırdı. Şok Market, PLAT - Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği üyelerini ağırladı. Özel markalı ürün sektörünün gündeme geldiği görüşmede Şok Market Genel Müdürü Uğur Demirel, özel markalı ürünlerin Şok Market cirosunda yüzde 25 olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde tüketici tercihine bağlı olarak bu oranın yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

PLAT Derneği Başkanı İmer Özer, Başkan Yardımcısı Hakan Hatipoğlu, Genel Sekreter Füsun Erkal ve Yönetim Kurulu Üyeleri Faruk Yıldız, Kamil Topak, Mehmet Özer ve Bunge Gıda Satış Müdürü Ertan Küçükkapılı’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda PL sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantıda söz alan PLAT Derneği Başkanı İmer Özer, ucuz perakende zincirleri pazardaki gücünü artırdıkça PL üreticilerinin de daha kaliteli ve inovatif ürünler üretmeye ağırlık verebileceğini kaydetti. Özer, yurt dışında olduğu gibi perakende markaları ile özdeşleşen ve vazgeçilmeyen ürünler peşinde olduklarını belirterek, "Yakın bir gelecekte özel markalı ürünler, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi süpermarket raflarındaki hakimiyetini ciddi oranda artıracak" dedi.
Fiyat rekabetine son verilmeli

Özel markalı ürünlere bakış açısını aktaran Uğur Demirel ise bu ürünlerin fiyatında piyasaya göre hareket ettiklerini söyledi. Demirel, "Tüketicinin marka istediği ürünlerde markalı ürün sunuyoruz, fiyata odaklı olduğu ürünlerde ise PL ürünleri tercih ediyoruz. Amerika’da bir dönem ‘kola savaşları’ olarak adlandırılan rekabet döneminde üreticiler rekabette her yolu denemişlerdi ama fiyat üzerinden rekabet etmediler. Ancak ülkemizde ve özellikle PL sektöründe rekabet eşittir fiyat algısı var. Bu algıyı kırmak gerekiyor. Gelinen noktada herkesin fiyatları birbirine eşit, bundan sonra fiyatla ayrışma imkânı yok. Esas farklılaşma mağazalar, ürün kalitesi, ürün ambalajı gibi alanlarda mümkün olabilir" diye konuştu.

Gıdada özel markalı ürünlere ihtiyaç var

Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ciromuzda PL oranı yüzde yüzde 25 civarında, sigara satışlarının çıkarılması halinde bu rakam yüzde 35’lere ulaşır. PL üreticilerinin geliştirdikleri inovatif ürünlerle yüksek karlılığa ulaşabileceklerine inanıyorum, özellikle gıda ürünlerinde buna acil ihtiyaç var. Türkiye’de refah seviyesinin artmasıyla birlikte Avrupa’daki gibi lüks konsept PL mağaza zincirlerini görebiliriz."

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2017, 15:58

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52