Türk domatesi kredi engeline takıldı

Türk gıda ve tarım sektörünün temsilcileri Erdoğan ve Putin arasında Soçi'de gerçekleşen zirveye kilitlendi. Sonuçları birlikte açıklayan iki lider önemli mesajlar verdi.

Türk domatesi kredi engeline takıldı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti çok yönden olumlu geçti.  Tüm dikkatler Soçi'de iki liderin görüşmesine çevrildi. Zirve sonrası gıda ve tarım sektörüne müjdeli haberi Erdoğan verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, domates dışında gıdada mutabık kalındığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'deki Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya geldi. Liderler 1.5 saat süren zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı. İki ülke arasındaki yaptırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, domates dışında gıdada mutabık kalındığını söyledi. 

Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Domates dışında gıdada arkadaşlarımız mutabık kaldılar. Türk domatesinin Rusya'da olmasını isteriz. Hem lezzet bakımından Türk domatesi özellikle tavsiyemizdir. İnşallah belli bir zemine oturtacağız. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Domates konusu haricinde mutabık kaldılar. Böylece normalleşme sürecinin ötesine geçiyoruz. Yeni bir süreç başlıyor. Hayırlısı olsun."

Putin domates için üzüntü duyuyor!

Konuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şunları söyledi:
"Uygulanan kısıtlamalar trajik olaylardan sonra ortaya çıkmıştır. Biz üzüntü duyuyoruz, görüyoruz ki, Türkiye'de üzüntü duyuyor. Ama bu olaylar oldu. Bizim üreticimiz kredi aldı. Bunları masrafları karşılamak suretiyle aldıklarını vermek zorundadırlar. Sayın Cumhurbaşkanı Türk domateslerinin daha ucuz olduğunu söyledi. Biz de isteriz ki tüketciler daha ucuz domates alsınlar. Kredi alanlar zor duruma uğramasınlar istiyoruz. Bu yatırım süreci dönemi bittikten sonra olumlu adım atacağız. Mevsimsel sebeplerden dolayı ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılayamayacağız. Dolayısıyla dışarıdan da ürün alıyoruz. Şu konuda anlaştık ki, bazı mevsimlerde Türk ortaklarımız, diğer yabancı ülkeler ile aynı rekabetçi koşullar altında faaliyet göstermektedir."

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2017, 19:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52