Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan pazarları hareketlendi. Kurbanlıklar meralardan pazarlara getirildi. Peki kurbanlık fiyatları ne kadar? Alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Gıdavitrini - Yaklaşan kurban bayramıyla beraber kurbanlıklar da pazarlara inmaya başladı. Peki, kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli? Sektörün önde gelen isimleri bu sorulara cevap veriyor. 

Kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bel kısmında ele gelen dolgunluğun hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli olduğunu, büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşması, yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Kurbanlık hayvanın fiziki görünüşü normal olmalı, vücudunda yara, şişlik, dem bulunmamalı, yuvarlak hatlı olmalı... İşte kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler.


Canlı ağırlık olarak 40 kilogramdan 80 kilograma kadar küçükbaş hayvan bulunduğunu, hayvanların ağırlığına ve büyüklüğüne göre fiyat oluşumu gerçekleştiğini açıklayan uzmanlar, ''Vatandaşlar, birkaç yere bakarak piyasa hakkında fikir edindikten sonra alışveriş yaparlarsa, çok daha sağlıklı bir alışveriş yapmış olurlar'' uyarısında bulunuyor.

Kurbanlıklar kaç yaşında olmalı?
Kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, kurban kesim işleminde kurbanlık hayvanın derisinin parçalanmaması gerektiğine dikkati çekiyorlar. En önemli uyarı ise etin muhafazasıyla ilgili. Uzmanlara göre, hayvan kesildikten sonra sıcak sıcak dolaba konulmamalı, serin yerde bir kaç saat kalmalı ve derisi tuzlanmalı.


Ağız-burun kısmında salya ve yaraya dikkat!
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tüketicilerin kurbanlık konusunda dikkatli olması konusunda uyarılarını yineleyen uzmanlar, kurbanlıkların fiziki kusurunda bir bozukluk olmamasına dikkat çekiyor.
Kurbanlık hayvan alacak tüketiciler bunlara çok dikkat etmeli:
"Kurbanlıklar valiliğin belirlediği kurban satış noktalarından alınmalı, hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesi olmalı, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportu istenmeli, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurtiçi veteriner sağlık raporu bulunmalı, hayvanın ağzının alt ön tarafında bulunan kalıcı (kapak) dişi olmalı, dişi hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmeli, hayvanların ağız, burun kısımlarında salya veya yara olmamasına dikkat edilmeli, hayvanın fiziki kusurunda bir bozukluk bulunmamalı".
Kesim sonrası oluşacak şüpheli durumlarda ise tüketicilerin en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerini araması isteniyor.



Hayvan sağlığına dikkat!
Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır.

Erkek kurbanlık öneriliyor!
Kurbanlıkların gebe olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Ülkemizde hayvan sayısının azalmaması büyük önem taşıyor. Bu nedenle kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır.

Bıçağı hayvana göstermeyin!
Kurbanlık hayvan seçimi ve kurban kesimiyle ilgili bir açıklama da Samsun İl Müftü Vekili Osman Ayas'tan geldi. Ayas, "Hayvanlara, kurban edilirken eziyet edilmemelidir. Bıçağın bile hayvanlara gösterilmemesi gerekir" uyarısında bulundu.

Kurbanın Allah’a yakınlaşmak olduğuna dikkat çeken Ayas, "Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kurban edilebiliyor. Kurban meselesinde hayvanların yaşları önemli. Koyun ve keçinin en az 1 yaşında olması gerekiyor kurbanlık olabilmesi için. Sığır cinsi dediğimiz hayvanların da 2 yaşını tamamlaması gerekiyor. Deve ise 5 yaşını bitirmiş olması gerekiyor. Bizim bölgemizde pek deve olmadığından biz sığır cinsi hayvanları genelde kurban ediyoruz. Bu hayvanları Allah’ın rızasını kazanmak için kurban edeceğiz. Bu nedenle bunların en güzel olması gerekir. Hayvana baktığınızda gözle görülür bir kusuru olmamalıdır. Bunlar zaten kitaplarımızda da var. Gözü kör olmayacak, ayağı topal olmayacak gibi değişik özellikler sayılmıştır. Gösterişi ve güzelliğine dikkat ederek hayvanlarımızı alacağız” diye konuştu.

Hayvanlara kurban edilirken eziyet edilmemesi konusunda da uyarı yapan Ayas, "Bu hayvanlara eziyet etmeden usulüne uygun bir şekilde kesmemiz gerekiyor. Bıçağın onlara gösterilmemesi gerekir. Hatta kitaplarda bıçağın iyi biletilmesi ve hayvana gösterilmemesi gerektiği yer alıyor. Biz hayvanlarımıza olabildiğince şefkatli yaklaşmalıyız. Onlara eziyet etmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2017, 13:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52