Hazır meyve suları sağlıklı değil!

"İçinde bol vitamin var, doğadan sofranıza" gibi sloganlarla süslenen hazır meyve sularının, taze sıkılmış meyve sularına alternatif olmadığı açıklandı.

Hazır meyve suları sağlıklı değil!


Gıdavitrini - Sabah gazetesi yazarı Selahattin Dönmez, hazır meyve sularının sağlıklı olmadığını iddia ediyor. Bugünkü köşesinde bazı gıda maddelerinin durumunu ele alan Dönmez, tüketicinin kafasını kurcalayan "katkı" maddeleriyle ilgili bilgiler verdiği yazısında, "İçinde bol vitamin var, doğadan sofranıza" gibi sloganlarla süslenen hazır meyve sularının, taze sıkılmış meyve sularına alternatif olmadığını öne sürüyor.

Beslenme bilimine aykırıdır
Üretim sürecinde bir çok işlem gören hazır meyve sularının, taze sıkılmış meyve sularıyla mukayese edilemeyeceğini ifade eden Dönmez, yazısında şu bilgileri aktarıyor:
"Meyve suyu reklamlarda sıkça rastladığımız sloganlar hepimizin malumu; 'içinde bol vitamin var, doğadan sofranıza'. Oysa hazır meyve suları taze sıkılmış meyve sularına alternatif değildir ve meyve porsiyonu yerine tüketilebileceği bilgisi beslenme bilimine aykırıdır. Hazır meyve suları hazırlanırken önce meyveler toplanır, temizlenir, preslenir ve suyu çıkarıldıktan sonra pastörize edilir. Sonra aseptik torbalara konulup soğuk hava depolarında bekletilir. Sonra günlük üretim planına göre depolardan alınarak ürün hazırlama tanklarına konularak doluma geçilir. Sterilize edilen şişe veya kutulardan hava alınarak içlerine meyve suyu doldurulur. Bu ürünler ardından soğutma tünelinden geçer ve etiketlenerek tüketiciye ulaştırılmak üzere marketlere dağıtılır. Bu kadar işlem gören bir meyve taze sıkılmış meyvelerle mukayese edilemez. Taze sıkılmış meyve suyu tüketmek istiyorsanız; mevsiminde aldığınız meyveyi uygun sıkacak yardımı ile sıkın ve hemen tüketin. Taze sıktığınız meyvenin suyunu buzdolabında dahi bekletmeyin."

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2016, 13:12

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52