Ramazan’da çorba her derde deva

İftar yemeklerinin baş tacı olan çorba Ramazan’da gün boyu aç kalan mideyi rahatlatır. Öğüne katı bir yiyecekle başlanırsa oluşacak kramp ve hazımsızlığı önler, kan şekerinizin dengeli yükselmesini sağlar...
Sağlıklı yaşamda olduğu gibi oruç tutarken de çorbalar; farklı tahıl çeşitleri, kuru baklagiller, yoğurt, sağlıklı yağlar, sebze, baharat ve etler bir arada pişirilerek elde edildiği ve minik bir tabakta sunulduğu için vücudumuza dengeli karbonhidrat, protein ve yağ sağlar. Bu sebeple de sık sık içilmesi tavsiye edilir. Domates gibi sebze, mercimek gibi kuru baklagil çorbaları ya da buğday, yoğurt, tavuk, nohut ile hazırlanan çorba çeşitleri hem sağlıklı, hem de tok tutucudur ve iftar sofralarının vazgeçilmezlerindendir. 
Sindirimi rahatlatır: 
Çorba tam tahıl, taze veya kurutulmuş sebzeler ve baharat içerdikleri için sindirimi rahatlatır. Özellikle buğday, yoğurt, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagillerden yapılan çorbalar sindirim sistemini harekete geçirir, bağırsakta yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olarak hem hazımsızlığı ve kabızlığı önler.

Çabuk doyurur: 
İftarda hem çorba hem de salata tükettiğinizde mideniz dolar ve çabuk doyarsınız. Nohut, mercimek, tavuk, erişte gibi tahıllar, domates veya mevsime uygun sebzeler içeren çorbalara öncelik verirseniz lezzetli aromaları sayesinde hem sizi mutlu eder hem de içerdiği yüksek lif sayesinde kan şekerinizin hızlı yükselmesini önler. Böylece doygunluğa kolayca ulaşabilirsiniz. 
Kilo almanızı önler: 
Çorbalar bol vitamin ve mineral içerir buna karşılık az yağ ve kalori ihtiva ederler. Küçük bir tabak çorbada 100 ile 200 kalori vardır. Çorbanın büyük bir kısmı sudan oluştuğu için bir veya iki küçük tabak içtiğinizde az kalori alırsınız. Ayrıca Penn State Ünüversitesi Beslenme Bölümü'nün yaptığı araştırmalar iftara çorba ile başlandığında aynı öğünde aşırı yemenin önlendiğini ve ortalama yüzde 20 kadar az kalori alımının sağlandığını ortaya koyuyor. 
Bağışıklığı güçlendirir: 
Eğer yeterli protein, antioksidan ve vitamin yemeklerle alınmazsa gün boyu süren açlık bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden olur. Çorbalarda tavuk gibi et çeşitleri, taze sebzeler, kuru baklagiller ve bitkisel yağların bir arada bulunması vücudun antioksidan ve vitamin kapasitesini artırır, immün sistemi güçlendirir. 
Vücudun sıvı ihtiyacını destekler: 
Sağlıklı metabolizmanın devamlılığı, yorgunluğun önlenmesi ve vücudun ısı denetimi için su hayati önemli bir içecektir. İftardan sahura kadar normal günlük su ihtiyacı olan en az sekiz bardak suyun içilmesi önemlidir. Çorba da vücudun sıvı ihtiyacına destek olan lezzetli bir alternatiftir. Su içeriği yüksek olan çorbalar özellikle yaz mevsimlerinde vücudun susuz kalmasını önlemek açısından iyi sıvı kaynaklarıdır. sabah.com.tr
Kaynak: stargazete.com
YORUM EKLE

banner50

banner52