İstanbul'un 70 yıllık kayıp kokusu

İstanbul'un meşhur sokak lezzetlerinden leblebi, 70 yıl süren unutulmuşluğunu önemli bir araştırma çalışmasıyla üzerinden atmaya hazırlanıyor.

İstanbul'un 70 yıllık kayıp kokusu


Tarih ve araştırma dergisi Derin Tarih, Semavi Eyice imzasıyla "İstanbul’un 70 Yıldır Kayıp Kokusu Leblebi" başlıklı bir araştırmaya imza atıyor. Araştırmada leblebinin İstanbul'daki lezzet öyküsü ve bugün yaşananlar anlatılmaya çalışılıyor.

Çocukluğumun geçtiği yıllarda leblebici loncalarının iki merkezi vardı. Bunlardan biri İstanbul Fatih’teki Şehzadebaşı Camii’nin avlusuna giriş-çıkışı sağlayan kapının yanında sıralanan az sayıdaki dükkânlardı (daha sonra bir restorasyon sırasında hepsini kaldırdılar). Diğeri ise Anadolu yakasındaki Kadıköy’deydi. Leblebi hazırlama ve seyyar esnafa dağıtma merkezi, rıhtım kenarındaki Kadıköy İskelesi’ne yakın bir kesimde sıralanan dükkânlardan biriydi.

Burada hazırlanmış veya tazelenmiş leblebilerini alan seyyar esnaf, sokakları dolaşarak mallarını satmaya gayret ederdi.

Anadolu’da leblebi zannedersem iki yerde hazırlanırdı. Bunlardan biri Çorum’un, diğeri de Afyonkarahisar’ın bir ilçesiydi. Buralarda üretilen sarı leblebiler tamamen Anadolu’ya mahsustu.

Leblebi esnafının hemen hepsi aynı köylerden gelirdi. Kıyafetleri de genellikle aynı olurdu. Başlarında bir kasket, sırtlarında kare desenli bir mintan ve üzerlerinde yelek; bellerinde geniş bir kuşak, bacaklarında da koyu renk bir kumaştan biçilmiş bol pantolon… Ayaklarına ise sağlık bakımından kullanışsız lastik pabuçlar yaygınlaşmadan önce Anadolu köylüsünün giydiği köseleden bağcıksız ayakkabılar giyerlerdi. derintarih.com

Bu özel çalışmanın detaylarını Derin Tarih Dergisi Temmuz 2016 sayısında bulabilirsiniz…

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2021, 16:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52