Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Gıda alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Tüketici

Tüketici sağlığı ve gıda güvenliğinin önemi her platformda açıklanadursun, Türkiye son günlerde gıdada sahtecilik haberleriyle meşgul oluyor. Böyle durumda gıda alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmek ister misiniz?

Gıda ürünlerini alırken dikkat edilmesi gerekenleri bilmek her bilinçli tüketicinin olmazsa olmazıdır. Rus turistlerin alkol sahtekarlığına kurban gitmesiyle başlayan ve gıdada sahtecilik haberleriyle alevlenen konu, Türkiye’nin en önemli sorunu aslında. Ancak, basında yer bulabilmesi için haber(!) değeri taşıyan medyatik/turistik konuların arasına sıkıştırılmalı. Ancak o zaman gündeme geliyor. Böyle bir konuyu bu kadar çabuk unutan bir millet her türlü tehlikeye davetiye çıkartıyor demektir.
Gıda Vitrini olarak bu konuda tüketici sağlığı hassasiyetiyle gıda alırken dikkat etmeniz gereken konuları başlıklar halinde aktarıyoruz.

Gıda maddesi satın alırken;

Önce kuru ve konserve gıdaları, sonra taze sebze ve meyveleri, sonra da taze et ve balıkları, en sonra da donmuş gıdaları alın.

Ambalajı iyice inceleyin

Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan olan gıda maddelerini almayın. Her zaman önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. En sonra balık veya etinizi alın. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın. Son kullanma tarihi yazılırken, gıdanın uygun muhafaza şartlarında tutulacağı dikkate alınarak yazılır. Eğer gıdanın soğukta muhafaza edileceği yazılmışsa, gıdanın 4oC veya 2oC sıcaklıklarında saklanacağı varsayılır. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmamıştır. Bazen peynir ve meyve sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Hemen hemen tüm peynir, meyve, sebze, delikatessen salatalar küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza edin, hazırlayın ve tüketin. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir.

Raflardaki sıcaklığı kontrol edin


Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.

Taze meyve ve sebze < 10oC

Süt ve süt ürünleri < 4oC

Et, balık, tavuk < 2oC

Dondurulmuş Gıda
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.