Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Türkiye ile G.Kore'den tarımda bir ilk!

Tarım

Türkiye ile Güney Kore arasında tarım alanındaki ilk işbirliği anlaşması, Bakan Eker ile Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu-Yong tarafından imzalandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,nin zeytinyağı toptan İspanya'ya, İtalya'ya veriliyor. Onlar alıyorlar bunu, özel ambalajlarda üç beş kat fiyat artışıyla dünyanın diğer bölgelerine satıyorlar. Biz mesela yapacağımız işbirliğiyle bu ürünü işleyip, ambalajlayıp Güney Kore pazarına pekala nakledebiliriz'' dedi.
Bakan Eker, imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihi bağlar ve gönül bağlarına dayanan iyi ilişkilerin, tarım ve gıda alanındaki işbirliğiyle çok daha iyi noktaya taşınmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ticaret hacminin içinde tarımın payının 53 milyon dolar olduğunu belirten Eker, ''Bu ticaret hacmi kapasitemizi, potansiyelimizi yansıtmaktan uzaktır'' diye konuştu.

Dünyanın en önemli ekonomileri arasında yer alan Güney Kore'nin toplumunun günlük beslenmesinde giderek daha hassas davrandığını ve tüketici tercihlerinin değiştiğini anlatan Eker, geleneksel anlamda tüketilen pirincin yerini et süt ürünleri, meyve ve unlu mamullere terk ettiğini gördüklerini dile getirdi.

Değişen tüketici tercihlerine paralel artan talebin karşılanmasında Türkiye'nin önemli bir imkana ve potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Eker, ''Güney Kore halkının sağlıklı gıda tüketimine verdiği önem ve Bakanlığımızın gıda güvenliği konusundaki çalışmaları gözönünde bulundurulduğunda, ikili ticareti geliştirme noktasında Türkiye üzerine düşeni yapacaktır'' dedi.

EXPO için destek isteği

İşbirliği anlaşmasının içeriğini anlatan Bakan Eker, iki ülkenin iç ve dış tarım ile kırsal kalkınma politikaları konusunda bilgi alışverişi, tarım ve tarımsal gıdayla ilgili konularda teknik bilgi ve uzman değişimi, tarım ürünlerinin işlenmesi, dağıtımı ve pazarlanması, tarımın ve ilgili sanayilerin gelişmesi konusunda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağını bildirdi.

Tarım ve tarımsal ürünlerle ilgili sempozyum, seminer, sergi, fuar gibi bir takım ortak etkinliklerin de düzenleneceğini ifade eden Eker, gıda ürünlerinin ticaretinin kolaylaştırılması, sürelerin kısaltılmasıyla ilgili adımlar atılacağını kaydetti.

Bakan Eker, Türkiye'nin önemli üreticisi olduğu zeytinyağı, bir takım meyve sebze, organik tarım ürünleri gibi ürünlerin müşterek olarak iki ülkenin yatırımcıları tarafından işlenmesi, pazarlanması, bunun Güney Kore pazarına taşınması için mutabakat sağladıklarını kaydetti.

Eker, Güney Kore'den, EXPO 2016 Antalya hazırlık ve EXPO 2020 İzmir adaylık süreçlerinde destek beklediklerini de ifade etti.

''Zeytinyağını dünyaya daha çok tanıtmak istiyoruz''

Bakan Eker, bir gazetecinin sorusu üzerine, Güney Kore'nin kişi başına 30 bin doları aşan milli gelirinin bulunduğunu belirterek, ''Böyle bir toplumda doğal olarak beslenme alanında değişim gerçekleşiyor. Bunun içine evrensel anlamda da bir takım yeni ürünler giriyor'' diye konuştu.

İki ülke arasında zeytinyağıyla ilgili önemli bir gelişme sağlanabileceğini dile getiren Eker, şöyle devam etti:

''Çünkü Türkiye zeytinin anavatanı. Son 7 yılda da zeytin ağacı sayısını önemli miktarda artırdı. Sayın Bakan da Türkiye'nin zeytinyağı kapasitesi hakkında bilgi sahibi. Biz de zaten zeytinyağını dünyaya daha çok tanıtmak istiyoruz. Mesela Türk firmaları tarafından Türk üreticisinin zeytinyağı, toptan İspanya'ya, İtalya'ya veriliyor. Onlar alıyorlar bunu, markaya dönüştürüyorlar, özel ambalajlar içinde üç beş kat fiyat artışıyla dünyanın diğer bölgelerine satıyorlar. Biz mesela Güney Kore ile yapacağımız işbirliğiyle, bu ürünü işleyip, ambalajlayıp, Güney Kore pazarına pekala nakledebiliriz. Bu konuda görüşmelerimiz oldu.''

Eker, kiraz, nar, narenciye ve organik tarım ürünlerinin Güney Kore'ye taşınması gibi imkanların da söz konusu olduğunu dile getirdi.

Bakan Eker, Tanzanya ziyaretiyle ilgili soru üzerine de bu ülkede yatırım ve işbirliği imkanlarının artırılmasıyla ilgili önemli görüşmeler yaptıklarını, yakın tarihte de Türkiye'de, Türkiye-Tanzanya Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı düzenleneceğini bildirdi.

Türkiye önemli bir işbirliği partneri


Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu-Yong ise Türkiye'nin hem geniş toprakları hem de ideal hava koşullarıyla çok büyük rekabet gücünün bulunduğunu, bu nedenle Güney Kore'ye çok önemli bir işbirliği partneri olacağını düşündüğünü söyledi.

Suh Kyu-Yong, Türkiye'nin bu rekabeti ve tarım alanındaki gücüyle Kore'nin teknolojisi ve finansı bir araya geldiğinde önemli bir sinerji yaratacağını vurguladı.

Daha sonra Bakan Eker ile konuk Bakan, Türkiye-Güney Kore Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı. İmzaların ardından iki bakan, birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.