Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Çağın en büyük gıda felaketini açıkladı

Sağlık

Prof. Dr. Bingür Sönmez'den beslenme sağlık ilişkilerine ayna tutan altın değerinde tespitler...

Kalbi korumak için günlük yaşamımızda dikkat etmemiz gereken onca maddenin arasında dikkatten kaçan, fazla önemsenmeyen ama aslında hayati önem taşıyan konular da var! Mesela insülin gerçeği, tıp dünyasında bir felaket olarak görülen ama halk arasında ciddiyeti fark edilmeyen mısır şurubu ve tabiiki vazgeçemediğimiz kırmızı et! İşte kalbimiz için hayati önem taşıyan beslenme konusunda gözden kaçanlar ve bilinmesi gerekenler... Prof. Dr. Bingür Sönmez anlatıyor...
- Tansiyon ilaçlarına bir türlü alışamıyor hastalar! Neden böyle oluyor? İlaç kullanmak istemeyen hasta, bitkisel ürünlerden medet umuyor. Tansiyonu bu şekilde dengelemek mümkün mü?
- Tansiyon ilaçları yanında bitkisel tedavi yöntemlerini tercih eden hastalarımız da oluyor. Bitkisel tedaviyi reddetmiyoruz ama alternatif tedavi olarak değil, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kabul ediyoruz. Nar, sarımsak, soğan, bunlar gerçekten fayda sağlayabiliyor bilimsel olarak da ispatlanmış durumda. Ama bunun yanında kalkıp kanseri tedavi ettiğini, damar açtığını iddia etmek gibi durumlar doğru değil. İş çığırından çıktı! Hastalarımızın mutlaka ilaç tedavisini uygulaması gerekiyor, bunun yanında daha önceden denenmiş ve bilimsel olarak ispatlanmış bitkisel tedavi yöntemlerini tamamlayıcı tedavi olarak kullanmalarında bir sakınca görmüyoruz ve hatta destekliyoruz.

"İNSÜLİN KOLESTEROLDEN DAHA TEHLİKELİ"
- Kolesterol ne kadar tehlikeli? Ne yapmamız lazım kolesterolümüzü dengelemek için?- İnsülin salgılatan yiyecekler kesinlikle kolesterolden daha tehlikeli! İnsanlar diyet kola, diyet şeker kullanarak sağlıklı besleneceklerine inansa da bu doğru değil. Bu tür diyet tatlandırıcılar vücut şeker gelmiş gibi kabul ettiği için insülin salgılar. İnsülin muhatap olacak şeker bulamadığı için o insanda hipoglisemi oluşur. Hipoglisemi açlık yaratır ve sürekli yeme ihtiyacı ortaya çıkar.

- Mısır şurubu hakkında çok konuşuldu hala da konuşuluyor. Siz ne diyeceksiniz mısır şurubu hakkında?
- Çağımızın en büyük felaketi mısır şurubundan elde edilen şekerdir. Dışarıda yapılan hamur işi tatlıların büyük bir kısmı mısır şurubundan elde edilen şeker ile yapılıyor. Bu hem daha ağır olduğu için ticari hem daha fazla tatlandırıcı içerdiği için tercih ediliyor. Bayram boyunca hastaların en çok dikkat etmesi gereken nokta, dışarıdan ticari olarak tatlandırılmış hamur işi tatlıları kesinlikle tüketmemeleri! İnsanların hayatlarından, dışarıda ticari olarak imal edilen tatlıları çıkarmaları çok önemli!

KOLADAN GOFRETE TÜM HAZIR YİYECEKLERDE VAR
Hazır satın alınan; bisküvi, kolalı içecekler, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, hazır pasta ve keklerde şuursuzca mısır şurubu şerbeti kullanılmakta ve bilgi olarak sadece “Nişasta Bazlı Sıvı Şeker” ifadesinin baş harfleri, “NBSŞ” hatta sadece “NBŞ” ibaresi bulunmaktadır.



HAZIR YİYECEKLER SUNİ TATLANDIRICI DEPOSU
Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin market raflarında bulunan birçok yiyecekte (diyet kola, meyve suları, hamur işi tatlılar, şekerlemeler, dondurma, reçel, jöle, marmelat, reçel, helva, sütlü tatlılar vb) kullanılmaktadır. Dünyada yaklaşık 6000 hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunmaktadır. Yaklaşık 4000 hazır yiyecekte de diğer tatlandırıcılar (asesülfam K, sakarin, sükraloz, tautamin vb) kullanılmaktadır. Sadece ilaç sektöründe kullanılmak için hazırlanan aspartamın bugün %95’i gıda sektöründe kullanılmaktadır. Aspartam şekerden 200 kat daha fazla tat vermektedir. Diğer tatlandırıcılarda bu 300, 600, 2500 kat olabilmektedir. Türk Gıda Kodeksinde 1 kg baklavada en çok 1 gr kullanılabileceği belirlenmiş olmasına rağmen bunun kontrolü yapılamamaktadır.

"AYDA İKİ KEZ ADANA KEBAP YİYİP İŞKEMBE ÇORBASI İÇİN"
- Bu konulardan sonra bence okuyucularımız birkaç müjdeyi hak ediyor. Yemekten bahsetmişken yemekle devam edelim isterseniz? Kalp hastaları neleri yiyebilir mesela?- Bu yılki Kurban Bayramı retoks için bir vesile olsun ve hastalar kurban etinden aşırıya kaçmamak kaydı ile yesinler. Ayda iki kez de canları ne istiyorsa yiyebilirler. Bunlar; Adana kebap, paça çorbası, işkembe çorbası olabilir. Biz bunun ismini koyalım. Çünkü insanlar zaten bunu kaçamak olarak yapıyorlar böylece bunu bir disiplin altına almış oluruz. Böylece her gün düzensiz bir şekilde suçluluk duygusu hissederek değil, düzenli ve suçluluk hissetmeden ayda iki kez yemeleri mümkün olacaktır. Yumurta da yasaklanmış bir gıdaydı. Ancak insanlar haftada 1 - 2 kez gönül rahatlığı ile yiyebiliyorlar artık.

“İNSANLARI TUZA KARŞI EĞİTMEMİZ LAZIM”
- Çok mu tuzlu yiyen bir toplumuz?
- Biz toplum olarak günde 10 grama kadar tuz kullanıyoruz. Tuzu kaldırmak reaksiyon doğuracağı için iyi bir çözüm değil, insanları tuza karşı eğitmemiz lazım. Mümkün olduğunca tuzu az yiyin dememiz lazım. Bir defa sağlıklı bir insanın tuzsuz yemesi zorunlu değil, çünkü böbrek nasıl olsa o fazla tuzu atar. Ama sağlıklı bir insanın da az tuzlu yemeye alışması lazım çünkü eninde sonunda tansiyon değerleri azalacak. Amerika’nın New York kentinde bu proje uygulandı. Belediyelerin yaptığı bir protokolle tüm lokantalarda masalardaki tuz oranı yarıya indirildi. Ama o kadar tuzlu hazırlıyorlardı ki yemekleri! Amerika’da yemekler önceden yarı pişiriliyor, bozulmaması için içine bol tuz atılıyor, sipariş verdikten 10 dakika sonra servis yapılıyor. En geç 10 dakika içinde en zahmetli yemekler bile hazır olmuş oluyor. O yüzden yemekteki tuz oranı çok yüksekti. Belediyelerin yaptığı mücadele bu tuzun oranını azaltmaktı. Bu bize tam olarak tuzu ortadan kaldırmak olarak yansıdı. Bence bu şekilde değil, insanları az tuzlu yeme konusunda eğitmemiz lazım. Yoksa konserve ve hazır yemeklerde tuz kullanımını yasaklarsak, bu sefer gıda zehirlenmeleri ortaya çıkacak. İnsanların aklına gelmiyor ama tuz gıdaların bozulmaması için kullanılan bir madde.
Pınar Cebeci - Habertürk
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.