Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Siirt "menengiç kahvesi"ne sahip çıktı

Yiyecek İçecek

Hammaddesi Siirt'te bulunan menengicin ekonomiye kazandırılması için ilk adım atıldı. Önemli projeyle menengiç üretimi ve tüketimi yaygınlaştırılacak.

AB Bakanlığı Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilen Siirt 56 Ürününü Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin "Menengiç Kahvesi Yapıyorum İstihdamın Önünü Açıyorum" adlı projesinin tanıtımı yapıldı.

Dernek Başkanı Vehip Emrah, basın toplantısında projenin amaçları hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Hammaddesi Siirt'te bulunan menengicin ekonomiye kazandırılması için ilk adımın atıldığını belirten Emrah, "8 aylık olan bu proje 10 gencimize istihdam oluşturacak. Toplam maliyeti 4 bin 200 euro. Amacımız, istihdamın yanı sıra var olan bir hammaddeyi işleterek ekonomiye kazandırmaktır.

Proje kapsamında istihdam edilecek gençlere menengiç kahvesi mesleğini öğretmenle başlıyoruz, ayrıca hammaddesi Siirt'te bulunması nedeniyle şu ana kadar hiçbir şirket ve firma bu hammaddeyi işlememiştir, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep gibi illerdeki tüccar veya yatırımcılar bu hammaddeyi buradan alıp işlemek suretiyle kendi sahalarında kahvesini yaparak piyasaya satıyor. Bunun önüne geçmek ve mevcut potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Bu projemizin geçmesiyle birlikte yine aynı şekilde başka AB fonlarına sunduğumuz 3 projenin geçmesine vesile olacaktır. Ayrıca bu üç projeden herhangi bir tanesinin geçmesi durumunda Siirt'te işletme ve fabrikası ile birlikte kafesi kurulacaktır" dedi.

Emrah, bu projeyle birlikte en ücra dağlarda biten hammaddenin köylüler tarafından düzenli bir şekilde toplanarak kendilerine bir gelir kapısı oluşturacağı gibi, hammaddenin kendi sahalarında işletilmesine de vesile olacağını sözlerine ekledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.