Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Ette KDV indi sıra bakliyata geldi

Güncel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan kırmızı ve beyaz ette uygulanan KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesiyle vatandaşın sofrasına etin daha ucuz fiyattan geleceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan kırmızı ve beyaz ette uygulanan KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesiyle vatandaşın sofrasına etin daha ucuz fiyattan geleceğini söyledi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karacabey Tesisleri'nde Atçılık Çalıştayı'nın açılışına katılan Bakan Eker, ette KDV indirimini, vatandaşın sofrasına yansıması amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine yaptıklarını söyledi.
Bakan Eker, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine diğer gıda ürünlerinde de KDV indirimi için çalışma başlattıklarını açıkladı. Konuya değinen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, indirim sırasının bakliyat ürünlerine geldiğini söyledi.

Pirinç, salça gibi ürünlerde şu an yüzde 8 KDV bulunduğunu kaydeden Kopuz'a göre et fiyatlarındaki indirim en az 2 ay sonra fiyatlara yansıyacak. Öte yandan Bakan Eker, 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek bir yönetmelikle artık gıda güvenliğini ihlal eden firmaların kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

İNDİRİM PERAKENDEYE YANSIYACAK

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nın 8 bakanın katılımı ile gerçekleşen interaktif oturumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ette KDV indiriminin perakende fiyatlarına da yansıyacağını ifade etti. Eker, "Geriye doğru tüketiciye de bu aynı şekilde yansır. Dolayısıyla et fiyatlarında da bu bir miktar düşüşe yol açar" dedi. Eker, Başbakan'ın talimatıyla gıdanın farklı alanlarında da bu tip çalışmaların yapılacağını, kapsamın genişleyeceğini söyledi.

KAYITDIŞILIĞI ÖNLER

Bakanın açıklamasını değerlendiren Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan, alınan kararın kayıtdışını ve haksız rekabeti ortadan kaldıracağını söyledi. "Türkiye'de yüzde 30-35 kayıtdışılık var. Bunun ana nedeni ise KDV'nin yüksek olmasıydı. Bu ortadan kalkıyor. Yüzde 1'e inen vergiyle birlikte üretim artacak" diyen Yücesan, KDV düşüşünün et fiyatlarına indirim getireceğini söyledi.

OLUMLU GELİŞME


TÜRES Başkan Vekili ve Hacı Abdullah Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Korun ise alınan kararı 'olumlu” bulduğunu, ancak bunun perakendeye ne şekilde yansıyacağı konusunda soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Korun, iyi niyetle sektörü rahatlatmak için yapılan ve yapılacak çalışmaları daima destekleyeceklerini sözlerine ekledi.







Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.