Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Bu ihale etin ateşini söndürecek

Güncel

Kırmızı et zamlarını frenlemek amacıyla Avrupa menşeli 10 bin ton dondurulmuş sığır karkas eti alımı ihalesi yapıldı. İhalede saldırı skandalı yaşandı.

Haber / Halim Utlu
Avrupa menşeli 10 bin ton dondurulmuş sığır karkas eti ihalesi, 25 Ağustos'ta ESK binasında yapıldı. ESK Genel Müdürü Kasım Piral, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, halkın kaliteli ve güvenilir et ihtiyacını karşılamanın, asli görevleri olduğuna dikkat çekerek, Avrupa ülkelerinden ithal edilecek etin helal kesim standartlarına uygun, birinci sınıf dana eti olacağını ifade etti.

Yetki çerçevesinde ihale açıldı 
Kasım Piral, “Et fiyatlarındaki istikrarın sağlanması amacı ile yurt içi tedarik imkânlarının kısıtlı olduğu dönemlerde, kanunların verdiği yetki çerçevesinde, bu ihaleleri gerçekleştiriyoruz.
İthal edilecek etler, helal kesim standartlarına uygun ve birinci sınıf dana eti olacaktır. Sığır karkas et ithalatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onay verdiği AB ülkelerinden, helal kesim sertifikası almış kesimhanelerde, yine Bakanlığımız veteriner hekimleri ve Et ve Süt Kurumu veteriner hekimleri kontrolünde gerçekleştirilecektir." dedi. 
İşlemlerin, sağlığa, örf ve adetlere uygunluğu denetleniyor
ESK Genel Müdürü Kasım Piral, şöyle devam etti: "Bakanlığımızca resmi veteriner hekimler görevlendirilmektedir. Hekimlerimiz, çalışma koşullarını yerinde kontrol etmekte, sığırların kesim öncesi, kesim ve kesim sonrası muayenelerini gerçekleştirmekte, tüm bu işlemlerin sağlık kurallarına ve ülkemiz örf ve adetlerine uygunluğunu denetlemektedirler.
Avrupa Birliğinde, mevzuat gereği çiftlik hayvanlarının beslenmesinde, işlenmiş hayvansal proteinlerin kullanımı yasaktır. Dolayısıyla İthal edeceğimiz sığır karkaslarının beslenme koşulları ile ilgili olumsuz haberlere itibar edilmemeli."
İhalede saldırı skandalı!
Bu arada et ithalatı ihalesini izleme gerekçesi ile ihale başlamak üzereyken, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne gelen Ensar Öğüt isimli vatandaş, ihale düzenini bozmak gayesiyle salona girmek isterken, girişde bir güvenlik görevlisiyle tartışarak, güvenlik görevlisini darp etti. 
Olayın emniyet güçlerine intikalinin ardından Öğüt, ESK'na gelen emniyet güçleri tarafından saldırdığı güvenlik görevlisi ile birlikte götürüldüğü karakolda ifadesi alındı. Güvenlik görevlisine de, darp edildiğine dair rapor verildi.

ESK'dan saldırı ve darp açıklaması
Darp olayı ile ilgili olarak ESK'dan bir açıklama yapıldı. Açıklama özetle şu bilgiler yer alıyor:
"İlgili şahıs tamamen provokasyon amacı ile sürdürdüğü bu kışkırtıcı davranışlarını, daha önce de çeşitli ortamlarda farklı eylemlerle gerçekleştirmiştir.
Ensar Öğüt’ün 20 Eylül 2012 tarihinde İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde çalışan resmi görevli Veteriner Hekim Alper Bilgi’ye görevi başında iken hakaret ettiği ve tehdit yağdırdığı, Bilgi’yi darp sonucu hastanelik ettiği ve iş göremezlik raporu almasına sebep olduğu, bu tür vukuatları ile tanınan aynı şahsın 2011 yılında ise Anadolu’dan getirilen kurbanlık hayvanların İstanbul ’un Avrupa yakasına geçirilmesine getirilen yasağı delmeye çalışırken, köprü girişinde polislere yakalandığı kamuoyunca bilinmektedir.
Basın mensuplarının yakından takip ettiği ihalemiz şeffaf bir şekilde tamamlanmış, süreç mevzuat kapsamında yürütülüp, ihale sonucu Kamu İhale Kurumu tarafından duyurulacaktır." 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.