Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Baklagil üretimi açlığı bitirir

Gıda Ekonomisi

2014 yılında baklagillere verilen yüzde 100 prim desteği artışının sürmesini isteyen TZOB Başkanı Bayraktar, hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baklagil üretimine 2014 yılında verilen yüzde 100 prim desteği artışının önemli olduğunu belirterek, "Desteğin artarak sürmesi, üreticilerimizi baklagil ekimine yöneltecektir. Üretimde sürekliliğin devamı için üretici gelirinin artması, yeterli geliri elde etmesi gerekir. Üretici, mahsulün elinde kalmayacağını, maliyetin altında pazarlamayacağını bilmelidir" dedi.
TZOB Başkanı Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, her yıl Haziran ayında başlayan kırmızı mercimek hasadının temmuz ayında tamamlandığını, hasat edilen ürünün önemli kısmının Eylül-Ekim aylarına kadar üreticinin elinden çıktığını belirtti. Kırmızı mercimekte 2014 yılı Haziran-Ekim ayları arasında kilogramı ortalama olarak 2 lira 7 kuruş olan üretici fiyatının, bu yıl 2 lira 57 kuruşa yükseldiğini, yine 2015 Eylül sonunda 2 lira 73 kuruş olan üretici fiyatının 2015 Ekim sonunda yüzde 1,83 artışla 2 lira 78 kuruşa çıktığını vurgulayan Bayraktar, bunun ekim alanlarının artmasını sağlayacağını ifade etti.

Rekabet şansını olumsuz etkilemekte
Türkiye’de, bitkisel kaynaklı protein tüketiminin beslenmede büyük önem taşıdığını, bu tüketimde de baklagillerin ayrı bir yeri bulunduğunu belirten Bayraktar, kırmızı mercimek üretiminin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaştığını anlattı.
2014 yılında 325 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin bu yıl yüzde 4,6 artışla 340 bin tona yükselmesi beklendiğini belirten Bayraktar, "İç tüketimin 395 bin tona ulaşması nedeniyle net ithalat yapılıyor. 2014 yılında 271 bin ton ithalat, 191 bin ton ihracat yapıldı. Ülkemizde baklagiller, üretim maliyetlerinin yüksekliği, ucuz fiyatla dünya piyasalarına ürün satan ülkeler karşısında rekabet şansını olumsuz etkilemektedir" dedi.

Üretici, mahsulün elinde kalmayacağını bilmelidir
Üretim artışı için, üreticinin yeterli geliri elde etmesi, mahsulün elde kalmaması, maliyetin altında pazarlanmaması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar şu ifadeleri kullandı:
"Baklagil üretimine 2014 yılında verilen yüzde 100 prim desteği artışı önemlidir. Desteğin artarak sürmesi, üreticilerimizi baklagil ekimine yöneltecektir. Üreticinin, ürünü depolama imkanının artırılması gerekir. Ürünü bekletme olanağı olmayan, üretim aşamasında kullandığı girdilerin ücretini hasat döneminde ödeyen üretici, hasat döneminde eldeki ürünün tamamını piyasaya sunmaktadır. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır.
Üretimde sürekliliğin devamı için üretici gelirinin artması, yeterli geliri elde etmesi gerekir. Üretici, mahsulün elinde kalmayacağını, maliyetin altında pazarlamayacağını bilmelidir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.