Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarihin en iyi fındık sezonundayız

Gıda Ekonomisi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012-2013 sezonu fındık ihracatının, miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en iyi fındık sezonu olduğunu bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan fındığın yoğun olarak Karadeniz Bölgesi'nde olmak üzere Türkiye'nin 34 ilinde yetiştirildiğini, ruhsatlı üretimin 14 ilde ve toplam 105 beldede yapıldığını ifade etti.
Fındık politikalarının hükümet tarafından bir strateji çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Yazıcı, Bakanlığın görev alanında bulunan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK), 50 kooperatifi, 215 bin ortağı, 13 fındık kırma tesisi, 4 iştiraki ve 270 bin tonluk depolama kapasitesi ile sektöre ve üretici ortaklarına hizmet veren bir kuruluş olarak faaliyetlerine devam ettiğini kaydetti.

Birliğin üreticilere olan borçlarını ödedikten sonra piyasada daha etkin bir rol üstleneceğini anlatan Yazıcı, kooperatif birliklerinin özellikle arz fazlası olan dönemlerde üreticilerin kendi kuruluşları olarak güvence görevi üslendiğini ve üreticinin, ürününü nereye satacağı endişesi yaşamadığını bildirdi.

Ortalama 850 bin ton seviyesinde bulunan dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye'nin gerçekleştirdiğine işaret eden Yazıcı, Türkiye'yi sırasıyla İtalya, İspanya, ABD ve Azerbaycan ile Gürcistan'ın izlediğini, Avrupa Birliği'nin (AB) payının ise yüzde 17 olduğunu ifade etti. Yazıcı, 2013-2014 sezonunda dünya üretiminin 825 bin ton olarak tahmin edildiğini ve bunun yüzde 67'sinin Türkiye tarafından gerçekleştirileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

Bakan Yazıcı, Türkiye'deki fındık üretiminin ekolojik şartlara bağlı olarak 550 bin ila 800 bin ton arasında değişiklik gösterdiği, bunun 450-600 bin tonunun ihraç edildiği, yıllık yurtiçi tüketimin ise ortalama 100 bin ton civarında olduğu bilgisini verdi. Yazıcı, Türkiye'de 380 bin ailenin yaklaşık 700 bin hektar alanda fındık üretimi yaptığını ve 3 milyon kişinin geçimini fındıktan sağladığını bildirdi.

Cumhuriyet tarihi rekoru

Fındığın tarımsal ürün ihracatında yaklaşık yüzde 15-20'lik paya sahip olduğunu vurgulayan Yazıcı, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Türkiye, 600 bin tona (kabuklu cinsinden) yaklaşan fındık ihracatı ve 1,8 milyar dolar ihracat geliri ile fındık ticaretinde, üretimde olduğu gibi ilk sırayı almaktadır. Türkiye, 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. 2012-2013 sezonu fındık ihracatımız, miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en iyi fındık sezonu olmuştur.

Eylül 2013 itibarıyla başlayan 2013-2014 sezonunda ise rekoltedeki düşüş beklentilerine paralel olarak fındık fiyatlarındaki artış devam etmiştir. 17 Eylül 2013 itibarıyla fiyatlar; Giresun kalite tombul fındık 6,4 TL/kg, levant kalite ise 6,1 TL/kg olarak üreticiyi memnun edecek seviyelerde gerçekleşmiş olup, önümüzdeki dönemde fiyat artışının sürmesi beklenmektedir. Bu yıl fındık rekoltesi iç ve dış piyasalarda tükettiğimiz miktarın altında geçekleşeceği tahminlerine paralel, arz talep dengesinin piyasa içinde oluşarak ilave tedbirlere ihtiyaç duyulmayacağı değerlendirilmektedir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.