Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

İçme sütü üretimi arttı

Gıda Ekonomisi

Ocak ayında bir önceki aya göre toplanan inek sütü miktarı %3,4, içme sütü üretimi de %1,5 oranında artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Ocak ayı verileri ile birlikte daha ayrıntılı istatistikler de açıklamaya başladı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,4 artışla 723 bin 158 tona yükseldi. Çiftliklerden toplanan süt miktarı ise %69,1 oranında artarak 562 ton oldu. 

Ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı da 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,5 artışla 110 bin 631 tona ulaştı. 

Ocak ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre %2,3 artışla 93 bin 769 tona, ayran üretimi de bir önceki aya göre %1,1 artış göstererek 49 bin 443 tona yükseldi.

2014 yılının ilk ayında bazı süt ürünlerinin üretiminde ise düşüş gözlendi. İnek peyniri üretimi %0,9 azalarak 49 bin 99 tona; koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise %3,7 azalışla 2 bin 130 tona geriledi. 

Tereyağı üretimi %2,9 azalarak 3 bin 546 tona, yağsız süt tozu üretimi %11,1 azalışla 4 bin 82 tona, kaymak üretimi %6 oranında azalarak 2 bin 539 tona düştü.

Koyulaştırılmış (konsantre) süt üretimi %4,7 artarak 415 tona çıkarken, tam yağlı, yarım yağlı süt tozu üretimi de %21,7 oranında artışla 5 bin 161 tona yükseldi.

Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %11,3, ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı %10,1, inek peyniri üretimi %7,1, yoğurt üretimi %6,3, ayran üretimi %16,4 artarken; koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitlerinin üretiminde ise %29,3 azalma oldu. 

TÜİK, 2012-2013 yıllarında hayvan türlerine göre süt üretim miktarları ile bazı süt ürünlerinde ayrıntılı üretim miktarları ve değişim oranlarını da açıkladı. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.