Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Baldan çok polen tüketin

Gıda Ekonomisi

Arıcılar, besin değeri baldan daha yüksek olan polenin tüketiminin artırılması için tanıtıcı çalışma yapılmasını istiyor.

Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sağlıklı nesillerin yetişmesi için özellikle çocukların polen tüketmeleri gerektiğini belirtti.
Arıların kendilerini ve yavrularını beslemek için çiçeklerden topladığı polenlerin insan sağlığına çok faydalı besin kaynağı oluşturduğunu ifade eden Kaplan, "Polen tüketimini artırmak için daha çok tanıtım ve bilgilendirme çalışması yapılmalı. Birçok insan, bağışıklık sisteminden sinir sistemine kadar vücuda pek çok fayda sağlayan bu ürünü tanımıyor" dedi.

Türkiye'nin, yaklaşık 5 milyonun üzerindeki koloni varlığı ile arı yetiştiriciliğinde dünyada önemli bir yerde bulunduğunu dile getiren Kaplan, "Ülke genelinde yıllık 90 bin ton bal üretimimiz var. Farklı ekolojik koşullara kolaylıkla uyum sağlayan birçok arı ekotipi ile yıl boyu nektar ve polen sağlayan oldukça da zengin bitki örtüsü bulunmakta. Polen, sinir sistemine iyi gelir, kansızlığı önlemeye, çocukların büyüme ve gelişmesine katkı sağlar" diye konuştu.

İnsanlarımız farkında değil

Ülke genelinde polen tüketiminin çok az olduğunu, polenin faydalarının farkında olunmadığını savunan Kaplan, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin polen tüketimini karşılayacak arıcılarımız var ancak özellikle Çin'den ülkemize polen getiriliyor. Yerli ürünlerimiz daha kaliteli olmasına karşın dışarıdan ucuz olduğu için getiriliyor. İnsanlarımız da polenin faydalarını yeterince bilmiyor. Bu ürünü insanlarımıza tanıtmalıyız."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.