Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2014-07-31 15:38:02

Boswellia prostat kanseri ile savaşıyor

31 Temmuz 2014, 15:38

Afrika ve Hindistan'da hastalıkların tedavisinde kullanılan boswellia serrata adlı bitki özellikle prostat kanserinde oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Ölüm reseptörü olarak da bilinen bu bitki, kanserli hücrelerin yayılmasını önlüyor.
Afrika ve Hindistan'da birçok hastalığın tedavisinde geleneksel bir ilaç olarak kullanılan, Türkiye'de de 'ak günlük' bitkisi olarak bilinen boswellia serrata; kanserle savaşta da doğal bir silah olarak öneriliyor. 
İLTİHAP ÖNLEYİCİ 
Boswellia özleri; özellikle prostat kanserinde oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Bitki, prostat kanserinin dışında; mesane, rahim, kolon ve kemik iliği kanserlerinde, kötü huylu hücrelerin azalmasında ve hastalığın seyrinin yavaşlamasında da son derece umut vâdedici. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde; boswellia özlerinin anti-enflamatuvar yani iltihap önleyici bir etki gösterdiği gözleniyor. Öte yandan bitkinin temel bir bileşeni olan 'akba'nın; çeşitli mekanizmalar yaratarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği de ortaya çıkmış. 
ESKİ BİR YÖNTEM 
Öte yandan birçok erkeğin hayatını zaman zaman kabusa çeviren prostat sorunlarının tedavisinde; bitki özlerinin kullanılması çok eski bir yöntemdir. Prostatta bazen ufak bir şişlik veya bir tıkanıklık oluşabilir. Bu şişlik kötü huylu olmasa bile kişide birtakım rahatsızlıklara neden olabilir. Boswellia bitkisi; prostat dokusundaki aşırı 5-LOX aktivitesi, iltihabı ve benign prostat hipertrofisinde (iyi huylu prostat büyümesi) de alternatif bir formül olarak kullanılabilir. Bu arada bu faydalı bitki; testosteron metabolitlerinin büyümesini sağlarken, androjen reseptörlerinin sayısında da önemli bir azalma yaratıyor. 
METASTAZI YÜZDE 90 ORANINDA ÖNLÜYOR
Boswelia bitkisi, apoptoziz yani programlanmış hücre ölümüne neden olan kanserli hücre yüzeylerinde, bir ölüm reseptörü olarak da adlandırılıyor. 
KANSERLİ DAMAR OLUŞUMUNA ENGEL 
Bitkinin içeriğindeki boswellik asit; kanser hücrelerinin içindeki yeni kan damarlarının büyümesini bloke ediyor. Sağlıklı ve kanserli doku arasındaki tümörü baskılayan hücrelerin canlılığını da koruyor. Yapılan çalışmalarda; boswellia'nın, yüzde 90 oranında metastazı yani kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği gözlenmiştir. Ayrıca bir hücresel reseptör olan CXCR4'ün faaliyetlerini de bastırdığı ortaya çıkmıştır. 
BEYİN ÖDEMİNİ AZALTIYOR
Boswelia bitkisinin faydalarını kanıtlamaya yönelik araştırmalar; sadece hayvanlar üzerinde değil, insanlar üzerinde de yapılıyor. Bunlardan birinde; glioblastoma gibi beyin tümörü olan hastalara, kortizon yerine yüksek dozlarda boswellia özleri verilmiş. Sonuçta hastaların beyin ödemlerinde önemli ölçüde azalmanın olduğu görülmüş. Ayrıca bu hastaların beyin fonksiyonları da düzelmiş. sabah.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.