Akdeniz diyetinin bilinmeyen faydaları

Zeytinyağı ve balık tüketimine dayalı Akdeniz diyeti; kanser ve kalp hastalıklarından koruyor. Omega 3 yağ asitleri de damarların tıkanmasına engel oluyor.
Akdeniz diyeti, günümüzde uzmanların en çok önerdiği beslenme şekillerinin başında geliyor. Bu sağlıklı diyet; lif içeriği zengin sebze ve meyvelerle, Omega 3 içeren az yağlı asitlerden oluşuyor. Yapılan araştırmalar, bu beslenme tarzının; kalpdamar ve sinir hastalıklarına engel olduğunu ortaya koyuyor. Akdeniz diyetinin en faydalı besin kaynağı ise içeriğinde monounsaturated (tekli doymamış) yağ asitleri bulunan zeytinyağı. Zeytinyağı, iyi kolesterolü yükseltiyor, kötü kolesterolü ise düşürüyor.
KOLON KANSERİNİN YAYILMASINI ÖNLÜYOR
Binlerce yıldır Akdeniz insanı, zengin besin değeri olan meyve ve sebze, tam tahıl, ceviz, baklagil, balık, zeytinyağı ve yağsız etlerle besleniyor. Akdeniz diyetinin en bilinen mutfağı ise Girit mutfağıdır. Yapılan çalışmalar; Giritliler'de kalp-damar hastalıklarına çok daha az rastlandığını gösteriyor. Akdeniz diyetinin içeriğinde güçlü antioksidan etkisi bulunan polifoneller ve faydalı yağ asitleri bol miktarda bulunuyor. Bu faydalı bileşiklerden 'hydroxytyrosol acetate' zeytinyağında, Omega 3 ise balıkta yer alıyor. Resveratrol maddesi ise kara üzüm çekirdeği başta olmak üzere birçok bitkinin içinde bulunuyor. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmaların çoğunun sonuca göre; Akdeniz diyeti kanserden de koruyor. İrlandalı araştırmacılar; zeytinyağının, özellikle kolon kanseri hücrelerinin üreme ve yayılma kabiliyetlerini önlediğini söylüyor.
MİDE KANSERİNİ YOK EDİYOR
Zeytin yaprağı ekstresinin içindeki hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein gibi maddeler kolon kanseri hücrelerini yok ediyor. Öte yandan, zeytinin özü de mide kanseri hücrelerinin gerilemesine ve hatta yok olmasına neden oluyor. Zeytin polifenolleri, ülsere neden olan helicobacter pylori bakterisine karşı da antibiyotik etki gösteriyor. Avrupa'nın beş ülkesinden, 200 kişinin katılımıyla yapılan bir çalışmada; zeytinyağının günlük tüketiminin yarattığı etkiler araştırılıyor. Katılımcılara üç hafta boyunca, günde 0.84 likit ons ağırlığında zeytinyağı veriliyor. Çıkan sonuç; lipoprotein değerlerinin oldukça arttığını, trigliserit değerinin ise gözle görülür ölçüde düştüğünü gösteriyor.
DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLÜYOR
Akdeniz diyetinin kalp-damar sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi; deniz ürünlerinde bol miktarda bulunan Omega 3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. Omega 3 yağlarının zeytinyağıyla birlikte tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada çok daha etkili rol oynuyor. Norveçli araştırmacılar, denizden gelen Omega 3 yağları ile damıtılmış zeytinyağı karışımının damar sertliğini yavaşlattığını öngörüyor.
ZEYTİNYAĞINDA BULUNAN POLİFENOLLER DAMARI KORUYOR
Doktorlar, kalp ve damar hastalığı riski taşıyanlara, düzenli olarak Aspirin kullanmalarını öneriyor. Çünkü Aspirin; damar açıcı özelliğiyle kalp krizi riskini azaltıyor. Zeytinyağında bulunan polifenoller de damarları korumada Aspirin kadar etkili. British Journal of Nutrition dergisinde; zeytinyağının, kan pıhtılarının oluşumunda görev alan trombositlerin yapışkanlığını azalttığı yazıyor.
ERİMEYİ ÖNLÜYOR
Her derde deva olan zeytinyağı; kemiklerin yaşlanmasını ve kırılgan hale gelmesini de engelliyor. Özellikle menopoz sonrası görülen kemik erimesi riskini de önemli ölçüde azaltıyor. İki yıl önce İtalya'da yapılan farklı bir araştırma ise, zeytinyağının diyabet tedavisinde de yarar sağladığını gösteriyor. sabah.com.tr
YORUM EKLE

banner50

banner52